MENIU

Ministerul Transporturilor a redus taxele din porturi pentru a-i încuraja pe investitori

Foto: Realitatea TV

Pentru a aduna bani la buget, Ministerul Transporturilor a redus la jumătate taxele din câteva porturi, pentru a face faţă concurenţei europene. Oficialii spun că vor să-i încurajeze pe investitorii şi operatorii portuari să-şi repare navele în şantierele româneşti.

De la începutul anului, zeci de nave comerciale sub pavilion străin au ajuns în porturile româneşti doar pentru reparaţii. Asta în condiţiile în care taxele de acces erau la fel de mari sau chiar mai mari decât în alte porturi europene.

Porturile maritime Constanţa şi Mangalia au o infrastructură care permite accesul tuturor categoriilor de nave, de la cele de tonaj mic până la cargouri, tancuri petroliere sau portcontainere care pot intra direct în şantierele navale la reparaţii.

În Constanţa, pentru o navă de 40.000 de tone, toate taxele de port ar fi ajuns la aproape 20.000 de euro, fără reparaţii, care mai costă alte câteva sute de mii de euro.

Operatorii sau armatorii susţin însă că reducerea taxelor este o măsură lipsită de eficienţă. "Taxa ajunge la 310 euro redusă - ce înseamnă această mare facilitate care ar trebui să crească comenzile către porturile româneşti... este praf în ochi", a declarat directorul unei companii româneşti.

Măsura reducerii taxelor portuare este valabilă pentru următoarele 12 luni. Dacă situaţia economică începe să dea semne de revenire, autorităţile portuare îşi rezervă dreptul de a le majora din nou.