MENIU

Micul sat pescăresc Baziaş este poarta de intrare a fluviului Dunărea în România

Foto: RTV
La Baziaş sute de egrete, pescăruşi şi cormorani le fac concurenţă păsărilor din Delta Dunării

A fost un izvor mic. A plecat din Munţii Pădurea Neagră şi şi-a croit drum prin toată Europa. În călătoria ei, Dunărea a înghiţit alte izvoare şi alte râuri şi uite-aşa s-a făcut mândreţe de fluviu. Şi s-a gândit să ne viziteze şi pe noi. La Baziaş a găsit poarta spre România.

Locul este fascinant, în care sute de egrete, pescăruşi şi cormorani le fac concurenţă păsărilor din Delta Dunării şi este încărcat de istorie şi de poveşti. Şi, chiar dacă zona este mai izolată şi mai liniştită, nici nu se pune problema să te plictiseşti, pentru că sunt destule posibilităţi de agrement.

Aici se află una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din România, ctitorită în 1925 de Sfântul Sava. Se spune că într-o noapte, pe când se plimba pe Dunăre, o furtună puternică i-a scufundat barca. A reuşit, totuşi, să se salveze, şi a hotărât ca în acel loc să ridice o biserică. Localnicii îşi povestesc însă cel mai mult despre Regele Carol I, care a vrut să fugă, măcar pentru câteva zile, de viaţa tumultoasă de la curte şi şi-a găsit refugiu aici, într-un hotel în care funcţiona şi primul cazinou înfiinţat în România.

Zona este o atracţie şi pentru pescari. Nea Viorel are 73 de ani. Deşi locuieşte la Timişoara, jumătate de an şi-o petrece aici. Spune că n-ar putea trăi fără acest loc.

Câteva sute de metri în aval, e mai multă forfotă. Este o zonă în care s-au construit, în ultimii ani, multe pensiuni. Iar unele dintre ele oferă posibilităţi de agrement nautic.

La pensiunile din Baziaş, cazarea costă între 50 şi 100 de lei pe noapte. Bărcile se pot închiria cu 10 lei pe oră. Ca să practicaţi schiul nautic plătiţi 100 de lei pe oră. 

Mai multe articole despre:
Dunărea All Inclusive