MENIU

Metroul s-ar putea închide de Paşte din cauza grevei personalului de întreţinere şi de la exploatare

Foto: NewsIn

Sindicaliştii de la Întreţinere Metrou au declanşat un conflict de muncă pe 26 martie şi, potrivit declaraţiei preşedintelui USL Metrou, Ion Rădoi, s-ar putea ca de Paşte să se închidă metroul, din cauza grevei personalului de întreţinere şi exploatare.

"S-a declanşat conflictul de muncă între firma franceză Alstom şi salariaţii Metrorex. La ora actuală, a expirat contractul colectiv de muncă şi nu se aplică prevederile privind creşterile salariale, cum erau stipulate în contract", a declarat Ion Rădoi.

Potrivit acestuia, salariaţii de la Întreţinere Metrou sunt în faţa unui refuz de a aplica prevederile legale la Metrorex de către Alstom.

"În 2004, personalul de întreţinere a metroului era 1.200 de salariaţi şi acum sunt numai 530 salariaţi. În 2009, în urma preluării de către firma franceză Alstom, contractul anual pentru întreţinere ne costă 50-60 milioane euro, iar, în aceste condiţii, a fost încheiar un acord social prin care salariaţii trebuiau să beneficieze de aceleaşi drepturi cu cei care au rămas în activitatea de exploatare", a mai spus Rădoi.

Potrivit lui Rădoi, prin faptul că a scăzut numărul salariaţilor, contractul cu Alstom, în loc de 50-60 milioane euro pe an ar fi trebuit să fie coste sub 10 milioane euro, pentru activitatea pe care o desfăşoară.

Preşedintele sindicatului USL Metrou a subliniat că până în 15 aprilie se va cunoaşte exact situaţia.

Reprezentanţii sindicaliştilor Metrorex au subliniat că s-a produs o creştere a numărului de călători în timp, de la 230.000 la 700.000, dar numărul de angajaţi a rămas acelaşi. Totodată, aceştia spun că a scăzut cu 50% fondul de salarii, a scăzut numărul angajaţilor şi, cu toate acestea, se plătesc 50-60 milioane euro către Alstom, bani care nu-şi găsesc justificarea.