MENIU

Medicii de familie au decis să nu semneze Contractul cadru pe 2009

Foto: RTV

Medicii de familie au decis, sâmbătă, în cadrul Adunării Generale Extraordinare comune a Societăţii Naţionale şi a Patronatului Naţional de profil, să nu semneze contractul cadru şi normele de aplicare până când aceste acte nu se vor negocia real cu reprezentanţii medicilor.

Aceştia au spus că, deşi la întâlnirea comună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din 16 februarie s-a stabilit că vor exista întâlniri distincte pentru discuţia Contractului cadru şi a normelor metodologice, factorii de decizie din sănătate "nu au dorit să avem aceste întâlniri", iar propunerile Patronatului au fost ignorate.

De asemenea, există nemulţumiri faţă de reducerea drastică a procentului alocat medicinii de familie din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate aprobat, ceea ce va duce la deficienţe grave de acordare a asistenţei medicale primare, care vor culmina cu falimentarea unui mare număr de cabinete.

Potrivit Contractului cadru, medicii de familie trebuie să participe obligatoriu la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Prin aceasta prevedere, care necesită un aviz consultativ al Colegiului Medicilor din România, se asigură accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă şi se reduce numărul de cazuri cu evoluţie nefavorabilă şi  decesele a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale, susţine ministerul.

Reprezentanţii medicilor consideră demersul ca o "impunere a muncii forţate, prin obligarea medicului de familie de a participa la activitatea de asigurare a urgenţei prespitaliceşti şi consultaţii de urgenţă la domiciliu, activităţi care se găsesc în afara curriculei medicului de familie şi depăşesc timpul european de muncă".

În plus, medicii reclamă eliminarea unor servicii plătite distinct în urma modificării raportului "per capita / per servicii", care duce la o diminuare şi mai mare a veniturilor cabinetului. De asemenea ei nu sunt de acord cu penalizarea cabinetului de medicină de familie care are medic angajat, dacă depăşeşte 23.000 puncte anual şi cu impunerea unor sancţiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lăsând loc abuzului şi arbitrariului.

Alte prevederi ale Contactului cadru susţin prescrierea medicamentelor sub forma denumirii comune internaţionale (DCI), de la 1 aprilie, şi obligaţia managerilor de spital de a afişa, lunar, cheltuielile unităţii pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Excepţie de la prescrierea medicamentelor sub forma DCI (specificând substanţa activă) vor face doar cazurile justificate medical în fişa pacientului, în concordanţă cu diagnosticul. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, este de părere că prescrierea medicamentelor sub foma DCI va îmbunătăţii accesul asiguraţilor la medicamente. În prezent, medicii de familie prescriu medicamentele sub denumirea comercială.

O altă prevedere a contractului cadru obligă farmaciile aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătatre să elibereze numai medicamentele care dau preţul de referinţă în cadrul denumirii comune internaţionale prescrise de medic. Preţul de referinţă reprezintă preţul medicamentului cel mai ieftin înregistrat la Ministerul Sănătăţii din categoria celor cu aceeaşi substanţă activă. Ministerul a decis stabilirirea preţului de referinţă printr-o medie a celor mai mici preţuri din 12 ţări europene.

Cu acordul asiguratului, însă, se pot elibera şi alte medicamente cu aceaşi substanţă activă, cu excepţia cazurilor în care medicul prescrie medicamentele pe denumire comercială.

De asemenea, se introduce o nouă obligaţie a caselor de asigurări de sănătate, de a deconta contravaloarea serviciilor medicale paraclinice numai dacă medicii de familie sau medicii de specialitate din ambulatoriu au competenţa legală necesară şi au în dotarea cabinetului aparatură medicală corespunzătoare pentru realizarea acestor servicii.

Tot de la 1 aprilie, potrivit Contractului cadru, medicii de familie nou-veniţi într-un cabinet de medicină primară vor avea şase luni la dispoziţie pentru a obţine numărul minim de asiguraţi pe lista sa, în loc de trei luni cum este prevăzut în prezent.