Marea Barieră de Corali are cea mai mică rată de creştere din ultimii 400 de ani
Rata de creştere a coralilor din Marea Barieră a Australiei este cea mai mică din ultimii 400 de ani, acesta fiind un semn tulburător al sănătăţii oceanelor, au atenţionat cercetătorii.
Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume şi, precum alte recife din lume, este ameninţat de schimbarea climatică şi de poluare.
O echipă de la Australian Institute of Marine Science a studiat 328 de colonii de corali din 69 de recife şi a descoperit că procesul calcifierii, ce le dă coralilor rezistenţă şi structură, a scăzut cu 13,3% din 1990.
La această rată, procesul de construcţie a recifului se poate opri în 2035, cauzând distrugerea Marei Bariere, informează Daily Telegrpah.
"Recifele vor începe să se spargă, vor fi asuprite de alge. Reciful va mai exista, dar va fi foarte diferit de ceea ce există acum şi nu va mai fi atât de divers", a declarat liderul cercetătorilor Glen De'ath.
Distrugerea Barierei va avea un efect devastator asupra peştilor şi vietăţilor marine care folosesc grădinile acvatice drept adăpost sau creşe.
Recifele de corali sunt structuri marine delicate, alcătuite din animale micuţe denumite polipi corali. Ei protejează coastele, furnizând hrană pentru milioane de oameni, atrăgând turişti şi fiind o sursă incredibilă pentru medicamente împotriva cancerului sau a altor boli.
"Aceste organisme sunt esenţiale pentru formarea şi funcţionarea ecosistemelor", au subliniat cercetătorii în revista Science.
Echipa dă vina pentru încetinirea ratei de creştere a coralilor pe o combinaţie a încălzirii globale cu nivelul acidităţii oceanului şi scăderea conţinutului de carbonaţi din apa de mare.
"Verificarea cauzelor acestui declin ar trebui să fie prioritară", au adăugat cercetătorii.
Coralii acoperă aproape 400.000 de kilometri pătraţi din fundul oceanelor tropicale, dar au nevoie de lumina soarelui, de ape calde şi de un nivel ridicat de carbonaţi pentru a trăi fără probleme.
Cei mai mulţi corali se găsec în Marea Barieră din Australia, o colecţie de 2.900 de recife, pe o întindere de 2.100km, în lungul coastei de nord-est a continentului, într-un parc marin de mărimea Germaniei.
Mai multe articole despre:
poluare
Australia
sănătate
creştere
ocean
încălzire globală
schimbări climatice
recif
coral
Marea Barieră de Corali