MENIU

Majorările salariale din 2009 sunt cele mai mici din ultimii 10 ani

Foto: RTV

Cele mai mici creşteri salariale din ultimul deceniu. Asta înseamnă anul 2009 pentru români. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, în medie, lefurile vor fi mai mari cu doar 1%, o creştere de aproape şase ori mai mică decât cea înregistrată anul trecut.

Vor exista însă şi domenii unde câştigurile în 2009 ar putea fi chiar mai mici decât anul trecut. Domeniile afectate sunt domeniile precum industria uşoară sau metalurgia, unde producţia se situează la 50, 60%.

În sectorul bugetar majorările din acest an sunt zero, după îngheţarea, prin lege, a salariilor până la 31 decembrie 2009.

Chiar şi în lipsa majorărilor salariale până în 2010, bugetarii rămân printre cei mai privilegiaţi angajaţi. Salariaţilor din Învăţământ, Administraţie Publică şi Aparare le-au crescut lefurile de 10 ori în ultimii zece ani. 

Din 1999 până la începutul acestui an salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut, mai puţin, adică de opt ori, de la 1,5 milioane, la 12 milioane de lei pe lună. Prin eliminarea efectului inflaţiei, salariul mediu a crescut de 2,5 ori în zece ani, iar în euro s-a majorat de la 100 de euro la 320 de euro.