Mai multe tablouri de patrimoniu au fost repictate de amatori, la cererea comandantului Jandarmeiriei, Lucian Pahonţu
Tablourile de patrimoniu împrumutate de câţiva ani de la Muzeul Naţional de Istorie au fost repictate la cererea expresă a comandantului Jandarmeriei pentru că erau cam vechi şi cam şterse. Pentru că obiectele, care apar în documente cu valoare de mii de euro, au fost distruse de un penel neinspirat şi anonim, dosarul a ajuns şi pe masa procurorilor militari.
În anul 2003, Muzeul Naţional de Istorie a împrumutat Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, 536 de obiecte de patromoniu cu scopul de a lărgi cultura angajaţilor.
Fiecare obiect valorează între 2.000 şi 10.000 de euro. Este vorba de
tablouri, statui de piatră sau bronz şi obiecte vechi.
Comandantul unităţii, Lucian Pahonţu, este cel care a decis să le schimbe aspectul. "I-am raportat domnului colonel Pahonţu că eu nu lucrez peste o altă pictură deoarece contravine principiilor mele artistice şi morale. Domnul colonel Pahonţu mi-a ordonat să tac şi să execut ordinul dumnealui şi să pictez peste obiectele menţionate mai sus", a declarat unul dintre angajaţii Jandarmeriei.
Lucian Pahonţu, acum director SPP, a spus însă că toate obiectele au fost predate Muzeului în bună stare, încă de acum cinci ani. Controlul făcut la unitate arată că patru medalioane au
fost repictate. Ele reprezentau membri ai familiei Ceauşescu şi valorau
fiecare câte 3.000 de euro. Pe lângă tablouri, un vitraliu a fost repictat parţial şi două statuete create de artistul Gheorge Terescenco au fost betonate.
În documentele de inventar, mai multe bunuri de patrimoniu apar fisurate sau lovite.
Anchetatorii încearcă acum să stabilească cum şi în ce condiţii a ajuns Brigada de Intervenţie să împrumute obiecte de patrimoniu. În primul rând, dacă există infracţiuni săvârşite, o vor afla cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Şi asta, deoarece vorbim de obiecte de patrimoniu, iar distrugerea acestora se pedepseşte chiar cu închisoarea.
În total, obiectele care ar fi fost deteriorate au o valoare de peste 150.000 de euro. Printre acestea se află şi trei busturi de bronz a câte 30.000 de euro.
O altă verificare se desfăşoară la Muzeul Naţional de Istorie. Specialiştii analizează atent fiecare obiect pentru a vedea dacă a fost sau nu afectat. Conducerea Brigăzii susţine că documentul de împrumut al acestor obiecte a expirat în urmă cu doi ani. Din contract reiese că instituţia ar trebui să plătească despăgubiri de 0,1% pentru fiecare zi în care nu a returnat tabourile şi statuile.