Mai multe state europene au prelungit starea de urgență cauzată de pandemia COVID-19
Starea de urgență a fost prelungită în mai multe țări din Europa, unde numărul deceselor și al infecării cu coronavirus este în continuare foarte mare. Italia, Spania, Anglia și Franța se numără printre statele care duc o luptă crâncenă cu virusul din China.
Deşi Spania a trecut de 15.000 de morţi, numărul numărul persoanelor decedate în ultimele 24 de ore a scăzut, fiind raportate 655 de decese. La fel și numărul îmbolnăvirilor din ultimele 24 de ore - 5,002.
Parlamentul de la Madrid a aprobat prelungirea stării de urgență, care expira duminică, până pe 26 aprilie.
"Dezbaterile din Congresul Deputaților au durat 11 ore, dar starea de urgență a fost aprobată inclusiv de partidele de opoziție, cu excepția formațiunii de extremă dreapta Vox. Parlamentarii au dezbătut gestiunea Guvernului în această criză, deși nu a fost o sesiune de control, iar premierul Pedro Sanchez a avertizat că după prelungirea stării de urgență până la 26 aprilie ar putea solicita o continuare a acesteia, deoarece pandemia nu va fi fost învinsă", susțin jurnaliștii de la RRA.
"Situația stă mai bine săptămâna asta în comparație cu săptămâna trecută. Pentru că am descoperit că noile cazuri sunt în ușoară scădere. Zilele acestea aproape nimeni nu mai spune că are febră. Pacienții care vin la noi sunt pacienți care au avut simptome în urmă cu 7-8 zile și aceea este perioada în care boala cunoaște complicații", a declarat Anna Carreres, directorul Serviciului de Urgență din Barcelona.
În Italia, numărul persoanelor decedate continuă să crească, printre persoanele decedate aflându-se și peste 100 de medici. Italia este, de altfel, țara cu cele mai multe decese din lume, de peste 18.000, cu 610 mai mulți față de bilanțul din ziua precedentă.
"Trăim momente extrem de stresante, e greu să o spui, dar asta trăim în fiecare zi. Turele ni se schimbă de la o zi la alta. Se poate întâmpla ca un coleg să se infecteze, să nu se simtă bine și bineînțeles că trebuie să oferim suportul nostru 24 de ore din 24", a povestit Francesca Rovati, asistentă medicală in Italia.
În Anglia, premierul britanic Boris Johnson a fost scos de la terapie intensivă după ce starea lui de sanatate s-a îmbunătățit, însă măsurile rămân în continuare restrictive din cauza numărului mare de persoane infectate, care a ajuns la 65,077 la nivel național. Rata deceselor este și ea ridicată - de 7,978, cu peste 800 de decese numai în ultimele 24 de ore.
Și Franța, care are deja peste 10.000 de morți, a prelungit măsurile de izolare și după data de 15 aprilie.