MAE ungar doreşte să-l invite săptămâna viitoare la discuţii pe ambasadorul României la Budapesta
Budapesta priveşte "cu nedumerire tot ce s-a întâmplat" referitor la vizita pe care preşedintele Ungariei intenţiona să o facă duminică în România şi va evalua situaţia în cursul săptămânii viitoare, când MAE ungar doreşte ca la discuţii să fie invitat şi ambasadorul României, potrivit MTI.
Budapesta este nedumerită de decizia autorităţilor române, potrivit căreia avionul preşedintelui Ungariei nu a primit autorizaţie de aterizare pe aeroportul din Târgu Mureş, a declarat, vineri, secretarul de stat în MAE ungar Márta Horváthné Fekszi, citată de MTI, relatează RADOR. Oficialul ungar a precizat că această situaţie este fără precedent în ultimii ani.
"În momentul de faţă privim cu nedumerire tot ce s-a întâmplat. Sperăm foarte mult că este vorba despre o neînţelegere", a subliniat Márta Horváth Fekszi. Ea a mai afirmat, potrivit corespondentului RRA la Budapesta, citat de RADOR, că cele două ţări au un parteneriat strategic în calitate de state membre ale Uniunii Europene şi NATO, relaţiile româno-ungare sunt bune, iar politica de vecinătate a guvernului şi preşedinţiei ungare corespunde practicilor europene.
Secretarul de stat a mai spus, conform MTI, că Ministerul ungar de Externe va evalua situaţia în cursul săptămânii viitoare şi doreşte ca la discutarea acestei probleme să fie invitat şi ambasadorul României la Budapesta.
Anterior, aceeaşi agenţie MTI, care cita "surse diplomatice", informa că Ministerul român de Externe şi-a exprimat, printr-o notă verbală, îngrijorarea sa faţă de vizita preşedintelui Ungariei, László Sólyom, în Transilvania, vizită prevăzută pentru data de 15 martie. Potrivit unor informaţii, ambasadorului Ungariei la Bucureşti i s-a adus la cunoştinţă că autorităţile române sunt îngrijorate că preconizata vizită a preşedintelui László Sólyom "va reprezenta un semnal care nu corespunde relaţiilor de parteneriat strategic dintre cele două ţări". Ambasadorul Ungariei a răspuns că tocmai opoziţia manifestată de autorităţile române faţă de respectiva vizită reprezintă un semnal contrar parteneriatului strategic existent între cele două state, potrivit MTI.
La rândul său, Ministerul ungar de Externe l-a "convocat" - potrivit termenului folosit de agenţia MTI, preluată de RADOR - pe ambasadorul României la Budapesta pentru a afla care sunt motivele respectivei note verbale.