MENIU

MAE caută sediu de peste două milioane de euro pentru centrul de pregătire a personalului consular

FOTO: mae.ro

Ministerul de Externe doreşte să a să achiziţioneze un imobil în Bucureşti, în vederea amenajării unui Centru de pregătire a personalului consular, necesar pentru aderarea la spaţiul Schengen, bugetul estimativ alocat acestei achiziţii fiind de peste două milioane de euro.

Ministerul Afacerilor Externe al României organizează în această perioadă o procedură de achiziţie a unui imobil în Bucureşti, data-limită la care pot fi depuse oferte fiind 18 august. Deschiderea ofertelor se va face la 19 august, după care o comisie de evaluare va decide care este cel mai potrivit imobil pentru obiectivul urmărit de minister.

Potrivit MAE, achiziţionarea unui sediu pentru Centrul de pregătire a personalului consular este "o activitate subsecventă obiectivelor şi strategiilor privind aderarea României la spaţiul Schengen".

Valoarea estimată a achiziţiei este de 1.967.000 euro, fără TVA. Din această sumă, numai 356.000 euro ar urma să provină de la bugetul de stat, restul de 1.611.000 euro urmând să fie acoperit prin Programul "Facilitatea Shengen al Uniunii Europene".

Achiziţia are ca obiectiv, potrivit MAE, asigurarea condiţiilor necesare pentru "desfăşurarea unei activităţi didactice şi de instruire care să contribuie la crearea unui corp consular pregătit la nivelul corespunzator criteriilor Schengen".

Cerinţele MAE sunt ca acest imobil să aibă o suprafaţă utilizabilă de minim 315 metri pătraţi şi să existe minim un spaţiu care poată fi utilizat ca sală de cursuri şi conferinţe. De asemenea, trebuie să existe posibilităţi de parcare, iar apropierea de sediul MAE constituie un avantaj, întrucât "contribuie la scurtarea traseelor de deplasare şi optimizează desfăşurarea programelor de pregătire prin evitarea intârzierilor provocate de traficul dificil din Bucureşti".

Totodată, sediul trebuie să fie uşor accesibil cu mijloacele de transport în comun, inclusiv metrou.

Fostul secretar general al MAE, Victor Micula, a anunţat încă din februarie că Ministerul de Externe are în vedere înfiinţarea unui centru de simulare a serviciilor consulare, în vederea instruirii adecvate a personalului consular, mai ales în condiţiile în care România se pregăteşte să adere la spaţiul Schengen în 2011.

"Proiectul este să achiziţionăm o clădire sau un spaţiu în Bucureşti unde să construim o secţie consulară virtuală şi, în viitor, persoanele care pleacă pe spaţiul extracomunitar, acolo unde se vor emite vizele Schengen, să execute jocuri de simulare înainte de a fi trimise la post. Astfel credem că poate fi îmbunătăţit standardul serviciilor oferite la post", a declarat secretarul general al MAE, Victor Micula.

Bugetul alocat Ministerului de Externe prin Facilitatea Schengen se ridică la peste 55 de milioane de euro pentru anii 2009 şi 2010. Mai exact, 39,75 milioane de euro pentru modernizarea consulatelor la standarde Schengen, iar 15,37 milioane sunt prevăzute pentru crearea sistemului naţional informatic de vize (NS-VIS, adică o bază de date accesibilă tuturor statelor membre Schengen). Banii pot fi folosiţi doar în baza unor proiecte concrete, fiind prevăzută şi achiziţionarea de noi clădiri pentru oficiile consulare în unele ţări unde spaţiile actuale sunt improprii desfăşurării activităţilor la standarde Schengen.