MENIU

Lucian Isar explică cum poate Ponta să impună comercianților taxe speciale, dacă nu scad prețurile

<p>Isar, despre proiectul de Cod Fiscal: Un program fără coerență. Din nou, un exercițiu de imagine</p>

După ce premierul Victor Ponta a amenințat în ședința de Guvern că va impune comercianților taxe speciale, dacă prețurile la alimente nu vor scădea, după reducerea TVA- ului la 9%, Lucian Isar, fost ministru delegat pentru IMM-uri, chiar în Guvernul Ponta, a declarat pentru REALITATEA.NET, că măsura este una amenințătoare. Isar a precizat că procedural, Ponta poate instutiui aceste taxe, printr-un simplu amendament la Codul Fiscal. Acesta a adăugat că în opinia sa, era mult mai eficient dacă TVA- ul era redus la absolut tot, de la 24%, la 19%, și nu segmentat, pe domenii. 

Iată amenințarea directă a lui Ponta, pentru comercianți:

”I-am rugat pe reprezentanții Ministerului Agriculturii, Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului și Consiliului Concurenței să verifice dacă unii comercianți profită de reducerea TVAvpentru a-și mări acum prețurile și dacă există înțelegeri neconcurențiale. Dacă vom constata că există o asemenea situație, le vom pune niște taxe atât de mari încât vor pierde tot ce câștigă în mod speculativ”, a spus Ponta în ședința de Guvern. 

În replică, întrebat de realitatea.net dacă există un cadru legal prin care Ponta poate institui aceste taxe, fostul ministru a explicat:

”Nu îmi vine să cred că a spus asta. În mod normal, se poate institui taxa, prin simpla introducere a unui amendament la Codul Fiscal. Dar ceea ce vrea să facă Victor Ponta intră deja la categoria amenințări. Este important de menționat că el nu a redus TVA-ul conștient, ca să reducă fiscalitatea. A făcut-o populist, pentru electoratul său, ca să dea impresia că o să scadă prețurile. A amenințat ANAF, a chemat ieri retailerii la Camera Deputaților, i-a avertizat. Consilul Concurenței nu are cum să intervină în această situație, intervine doar dacă știe că există înțelegeri clare între retaileri, ca să crească sau ca să mențină prețurile la un anumit nivel. Pe de altă parte, ca o concluzie, se dovedește acum că era mai bună reducerea la 19% a TVA-ului, la tot, decât reducerea la anumite produse. Era o măsură mai bună, o colectare eficientă a banilor”, a explicat Lucian Isar, pentru realitatea.net. 

Victor Ponta amenință comercianții care măresc prețurile înainte de tăierea TVA: Vor plăti scump!

Reamintim ca reprezentantii marilor lanturi comerciale au fost audiati marti la Comisia de agricultura pentru a explica daca au fost facute majorari de preturi in ultima vreme, presedintele Comisiei de agricultura, Nini Sapunaru, aratand ca sunt mai multe informatii privind cresterea preturilor din magazine, iar opinia publica este ingrijorata ca reducerea TVA nu va duce la scaderea acestor preturi.

Reprezentantii supermarketurilor au sustinut ca nu au facut nicio majorare de pret la produsele alimentare, in perspectiva reducerii TVA si ca aceste preturi vor scadea cu 12%, relateaza Mediafax.

Mai multe articole despre:
null