Liderul PDM, Marian Lupu, este singurul candidat la preşedinţia Republicii Moldova
Pachetul necesar de acte al lui Marian Lupu a fost prezentat comisiei în după-amiaza zilei de joi, 3 decembrie. Ion Pleşca a spus că membrii comisiei se vor întruni vineri, 4 decembrie, în şedinţă pentru a-l înregistra pe Lupu în calitate de candidat.
Liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, este singurul candidat înscris în cursa pentru preşedinţie, înainte de ultima rundă, ce va avea loc în 7 decembrie, relatează Info Prim Neo.
Termenul limită pentru depunerea candidaturii era joi, ora 24.00, a declarat Ion Pleşca, preşedintele Comisiei speciale.
Pachetul necesar de acte al lui Marian Lupu a fost prezentat comisiei în după-amiaza zilei de joi, 3 decembrie. Ion Pleşca a spus că membrii comisiei se vor întruni vineri, 4 decembrie, în şedinţă pentru a-l înregistra pe Lupu în calitate de candidat.
Marian Lupu este susţinut de peste 20 de deputaţi din cadrul AIE. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, spunea înainte de depunerea documentelor că îşi dorea ca Marian Lupu să fie susţinut şi de câţiva deputaţi comunişti. \"Eu am înţeles că ei nu au dorit să-şi pună semnătura din motiv că nu vor să anticipeze discuţiile de la plenara Comitetului Central al PCRM\", a afirmat Dumitru Diacov.
Fracţiunea comunistă nu a înaintat niciun candidat, dar nici nu a participat la alegerea lui Marian Lupu la prima încercare de la 10 noiembrie. Potrivit unor politicieni şi analişti, o parte dintre deputaţii comunişti consideră deja inevitabile alegerile anticipate, alţii însă mai speră să fie găsit un compromis până la 7 decembrie.
\"Sondajele spun că 60% din populaţie vrea ca preşedintele să fie ales şi să nu admitem alegeri anticipate. Nu am auzit niciodată niciun argument în defavoarea lui Lupu la funcţia de preşedinte\", a mai spus Diacov.
\"Acum comuniştii dacă nu votează, împing ţara în alegeri anticipate, asta înseamnă că nicio garanţie nu există că vom avea un parlament capabil să voteze. Totdeauna pot exista două-trei mandate care să nu ajungă pentru a nu vota preşedintele. Atunci de ce ne jucăm de-a experimentele acestea?\", întreba retoric Diacov.
La prima tentativă de alegere a şefului statului, din 10 noiembrie, Marian Lupu nu a acumulat numărul necesar de voturi. Pentru el au votat doar cei 53 de deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară. Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele R. Moldova poate fi ales cu votul a trei cincimi dintre deputaţi, astfel încât Marian Lupu mai are nevoie de opt voturi din partea opoziţiei comuniste.