MENIU

Liberalii vor decide în şedinţa grupului parlamentar dacă vor menţine moţiunea pe tema FMI

Foto: NewsIn

Senatul şi Camera Deputaţilor dezbat astăzi, în şedinţe separate, două moţiuni simple ale opoziţiei - una pe tema Acordului cu FMI şi cealaltă pe tema situaţiei din Armată, o decizie privind eventuala renunţare la cea privind Fondul urmând a fi luată în cadrul şedinţei grupului parlamentar.

În cazul moţiunii simple în care se solicită publicarea Acordului cu FMI, situaţia este oarecum paradoxală, deoarece Fondul a făcut acest lucru săptămâna trecută. Cel care s-a ocupat de redactarea textului, deputatul PNL Bogdan Olteanu, a precizat că o hotărâre privind posibila retragere a moţiunii simple va fi luată astăzi, în cadrul şedinţei de grup.

"De principiu, am discutat şi cu cei de la UDMR să dezbatem tema", a precizat Olteanu, care a adăugat însă că decizia finală va fi luată în cadrul şedinţei grupurilor parlamentare. El a afirmat însă că, din punct de vedere politic, tema în sine, a Acordului cu FMI, trebuie dezbătută.

Moţiunea simplă ar urma să fie dezbătută astăzi, de la 19.30, la Camera Deputaţilor, ea fiind depusă miercurea trecută pe tema publicării acordului cu FMI, intitulată "Dumneavoastră aţi promis, noi plătim, spuneţi-ne adevărul".

La Senat va fi dezbătută, începând cu ora 19.00, moţiunea simplă cu titlul "Demnitatea Armatei, călcată în picioare de ministrul 0,2%" iniţiată de liberalii care cer demisia ministrului Apărării, Mihai Stănişoară, şi adoptarea de măsuri în domeniu. Textul a fost depus, săptămâna trecută, miercuri, la Senat, fiind semnată de 37 de senatori PNL şi UDMR.

Timpul de dezbatere pentru fiecare partid a fost stabilit la 27 minute pentru PD-L, 26 minute pentru PSD+PC, 15 pentru minute PNL şi 5 minute pentru UDMR.

Moţiunea iniţiată de liberali se referă la problemele de personal din MApN, scăderea veniturilor militarilor, în urma efecteor bugetare, şi la incoerenţa în gestionarea programelor de înzestrare strategică.

Pe lângă demisia lui Stănişoară, liberalii cer reevaluarea programelor strategice, în speţă renunţarea la cumpărarea de Corvete, şi adoptarea măcar a unui program pentru forţele terestre.

În moţiune se mai cere ca soldaţii şi gradaţii voluntari să poată rămână în armată până la 45 de ani, faţă de 40 de ani în prezent. Se mai solicită o rectificare bugetară, pentru ca militarii să îşi poată primi sporurile ca până acum.

Mai multe articole despre:
rectificare bugetară MApN armata moţiune FMI