MENIU

La Întorsura Buzăului ar putea fi amenajat un parc eolian

Foto: cosmosul.ro

Autorităţile locale din oraşul Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, poartă discuţii cu câteva firme străine interesate să investească în amenajarea unui parc eolian pe un deal din localitate, unde au identificat o zonă cu vânturi favorabile.

Viceprimarul oraşului, Tiberiu Hermenean, a declarat că proiectul este în studiu şi este vorba de câteva zeci de mori de vânt, între 20 şi 40, care vor fi amplasate pe Dealul Taberei. Viceprimarul a subliniat că morile înalte de 150 de metri vor fi amenajate astfel încât să nu deranjeze locuitorii prin zgomot sau prin umbrele pe care le pot da."Nu vrem să facem ceva distructiv din ceva atractiv", a precizat Hermenean.

Pentru realizarea acestui parc eolian autorităţile locale din Întorsura pun la dispoziţie terenul, respectiv o suprafaţă de 200 de hectare, din care investitorul va alege probabil culmea de deal, iar în primă fază va avea loc arondarea terenului pentru un studiu amănunţit privind realizarea acestui parc eolian.

Până acum s-a discutat cu patru potenţiali constructori, terenul urmând să fie scos la licitaţie, conform prevederilor legale.

Până acum, în mai mult zone din ţară s-a anunţat construirea unor parcuri eoliene. Cel mai mare astfel de parc ar fi cel care va fi construit de către Tomis Team în Dobrogea, cu o putere instalată de 600 MW. Tot în Dobrogea, în localitatea Tariverde, Iberdola şi Eolica Dobrogea vor construi un parc de turbine eoliene cu o putere finală instalată de 1.500 MW, după ce în prima fază va avea 600 de MW. Potrivit estimărilor, acest parc ar urma să fie pus în funcţiune după 2010.

Mai multe articole despre:
vânt Întorsura Buzăului parc eolian