MENIU

DEZVĂLUIRI incendiare, la Realitatea TV, despre marile dosare din economie şi politică. Ce urmează?

JOCURI DE PUTERE. DEZVĂLUIRI incendiare, la Realitatea TV

Oltchim, CFR Marfă, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară sau Microsoft. Sunt doar câteva din subiectele dezbătute, de-a lungul timpului, în emisiunea "Jocuri de Putere". În repetate rânduri au fost făcute dezvăluiri chiar înainte să izbucnească scandaluri legate de aceste companii sau să înceapă arestări. Şi în această seară, într-o ediţie specială "Jocuri de Putere", se vor dezbate toate aspectele mega-scandalului Microsoft.

În vara anului 2013, Realitatea TV a dezvăluit, în exclusivitate, că CFR Marfă pregătea disponibilizarea a 2.500 de salariaţi. Angajaţii şi-au exprimat atunci nemulţumirea legată de privatizarea cu scandal a companiei CFR Marfă care, ulterior, a eşuat.

"Nu am avut niciun fel de comunicare cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor în această direcţie, dimpotrivă. Această societate nici pe departe nu a fost privatizată. Ea doar a fost vândută. A fost o dorinţă uluitoare a Ministerului Transporturilor de a scăpa de ea. CFR Marfă a făcut obiectul unei tranzacţii ca la târg", a spus secretarul gen. Fed. Mişcare-Comercial CFR, Viorel Istrate.

"Asta a fost marea problemă, a implicării politicului în actul managerial al societăţilor. Dacă aceşti oameni aveau în contractul lor de management o clauză din care să reiasă că timp de o perioadă sau după o perioadă după ce pleacă din acea unitate nu pot să dezvăluie secretele pe care le cunosc, CFR Marfă nu avea problemele pe care le are acum", a spus prim-vicepreşedintele Fed. Mişcare-Comercial CFR, Grigore Mare.

Specialiştii spun că de vină pentru situaţia de la CFR Marfă sunt politicienii.

"Acest acord cu FMI care a fost, de fapt de asta am făcut-o, şi în vară, Oltchim a fost privatizat în ultimele câteva zile pentru a trece tranşa din septembrie. Când faci lucrurile din disperare şi le faci doar pentru a bifa ceva, nu ies bine niciodată", a spus economistul Florin Câţu.

"Unii dintre aceşti oameni, inclusiv acest Gruia Stoica, sunt protejaţi politic. E un sistem clientelar care nu ar putea să funcţioneze dacă nu ar avea o protecţie politică foarte sus", a spus analistul politic Dan Pavel.

Fostul ministru Lucian Isar a prezentat una din situaţiile care au dus la situaţia dezastruoasă de la CFR Marfă.

"S-a făcut un parteneriat în care a intrat o bancă. Şi, printr-un joc de lumini şi umbre, unii au cedat nişte vagoane, cică de calitate îndoielnică, care trebuiau să fie reparate de alţii. CFR Marfă s-a împrumutat. Vagoanele respective nu erau cele mai proaste, ci parte dintre ele erau cele mai bune ale CFR Marfă, s-au recondiţionat, au trecut în operare şi banca respectivă a ieşit din acţionariat, şi aşa am avut un prim capitalist român. Această privatizare mie mi s-a părut o golănie, este exact ca şi la Oltchim, numai că la Oltchim auzeam nişte muzică în fundal", a spus Isar.

În toamna anului 2013, situaţia de la Oltchim a fost dezbătută într-o ediţie specială "Jocuri de Putere", cu angajaţii şi sindicaliştii societăţii.

"În momentul în care PCC era acţionar minoritar la Oltchim, de la nivelul Guvernului era foarte curtat de această firmă atât ministrul Economiei la acea dată - Chiţoiu, cât şi consilierii", a spus liderul Sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev.

Alte dezvăluiri au vizat Autoritatea de Supraveghere Financiară.

"Acolo este un Rai al fiicelor, soţiilor, tot acolo este angajată soţia lui Valeriu Zgonea. E un Rai al amantelor, soţiilor, fostelor soţii, fiicelor şi fiilor", a spus jurnalistul Rareş Bogdan.

Rareş Bogdan promite noi dezvăluiri legate de cel mai recent scandal, cu licenţele Microsoft, alături de invitaţii săi, într-o ediţie specială "Jocuri de Putere".

Mai multe articole despre:
Oltchim CFR Marfă Rareş Bogdan jocuri de putere