Jackie Chan le cântă chinezilor muzică patriotică pe telefoanele mobile
Ca să nu aibă impresia că nu sunt suficient de patrioţi, locuitorii din Beijing au primit înainte de ziua naţională a Chinei un cadou din partea companiei de telefonie mobilă deţinută de stat: un ton de aşteptare instalat la unison care este un cântec patriotic.
"E un cadou", explică mişcarea pentru New York Times unul dintre reprezentanţii companiei de telefonie mobilă China Mobile. Tonul de aşteptare este ceea ce aude un utilizator de telefon mobil din clipa în care formează un număr şi până când apelatul răspunde.
Mai mulţi locuitori din Beijing care foloseau un ton de aşteptare standard au constatat luni că China Mobile le făcuse o surpriză. Utilizatorii auzeau "Guojia" ("Patria"), o melodie patriotică interpretată de actorul Jackie Chan, alături de o voce feminină.
Printre versurile melodiei se numără "O ţară se ridică în lume", "Doar când avem o ţară puternică, avem şi o familie prosperă" sau "Ţara înseamnă perseverenţă glorioasă". Interpretarea oficială a acestei piese urmează să aibă loc joi, odată cu sărbătorirea a 60 de ani de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze. Reprezentanţii companiei de telefonie asigură însă că utilizatorii pot să schimbe melodia patriotică cu oricare alta.
Nu doar operatorul China Mobile a sărbătorit cei 60 de ani de comunism chinez; o serie de alte companii şi-au modificat layout-ul la site-urile web, adoptând culorile roşu şi galben, de pe drapelul chinez.
Cenzura pe internet a fost, deasemenea, consolidată în China înainte de ceremoniile de joi, anunţă RSF, citată de NewsIn. Zeci de mii de site-uri au fost blocate de autorităţile chineze, înainte de aniversare.
Autorităţile chineze vizează în special reţelele VPN (virtual private network) şi celelalte mijloace folosite de persoane care locuiesc în China, inclusiv jurnalişti străini, pentru a ocoli cenzura de pe internet, afirmă ONG-ul cu sediul la Paris.
Potrivit RSF, "paranoia în materie de securitate a Guvernului" cu puţin înainte de ceremoniile de joi se transformă într-un "coşmar pentru utilizatorii de internet şi pentru jurnalişti".
ONG-ul afirmă că zeci de mii de adrese web sunt inaccesibile în aceste zile şi că este blocat şi accesul la platforme de socializare precum Facebook sau Twitter sau la unele bloguri.
"Marele zid electronic nu a fost niciodată atât de consolidat ca acum, când se apropie aniversarea din 1 octombrie, ceea ce dovedeşte că Guvernul chinez nu este atât de sigur de bilanţul său", subliniază organizaţia într-un comunicat dat publicităţii la Washington.
RSF subliniază că sunt vizate în special site-urile care au legături cu minorităţile etnice din Xinjiang şi Mongolia interioară.