Instanţa supremă a respins plângerea Elenei Turcu împotriva redeschiderii dosarului său
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, joi, ca inadmisibilă, plângerea formulată de Elena Turcu, judecătoarea acuzată că a condus sub influenţa alcoolului, împotriva infirmării rezoluţiei de neîncepere a urmării penale.
Mariana Ştefan a declarat, joi, pentru NewsIn, că se aşteaptă să înceapă urmărirea penală împotriva Elenei Turcu. Avocata a precizat că la dosarul cauzei a fost depusă o adresă a Institutului de Medicină Legală, care atestă că metoda de recoltare a sângelui, pentru stabilirea alcoolemiei fostei judecătoare, a fost legală.
Procurorii Parchetului General au decis infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penală (NUP) primită de fosta judecătoare Elena Turcu, după ce s-a constatat că procurorul de caz nu a folosit toate probele existente la dosar. Procurorul-şef al secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, a infirmat, pe 7 ianuarie, soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată în cazul judecătoarei surpinsă băută la volan.
Printre motivele de redeschidere a dosarului s-a aflat şi faptul că procurorul de caz nu s-a pronunţat şi în privinţa acuzaţiei de părăsire a locului accidentului. Totodată, în motivarea soluţiei de redeschidere a dosarului, şeful Secţiei a II-a de urmărire penală din cadrul Parchetului General, procurorul Marius Iacob, şi-a însuşit concluziile avocatei celor trei poliţişti, Mariana Ştefan, care a arătat că probele de sânge ridicate de la judecătoare ar fi fost luate în mod legal.
Procurorul Iacob a arătat că NUP-ul dat iniţial în cazul Turcu a fost infirmat, deoarece anchetatorul care s-a ocupat de caz nu ar fi folosit toate probele existente la dosar. "Soluţia iniţială a fost nelegală, pentru că nu s-au folosit toate probele. Judecătoarei i s-a descoperit o concentraţie de alcool în sânge de 1 la mie, dar procurorul de caz nu a verificat la Institutul Naţional de Medicină Legală posibilitatea vicierii rezultatului, în cazul în care s-a folosit o trusă mai veche de recoltare a probelor", a declarat, pentru NewsIn, în data de 7 ianuarie, procurorul Marius Iacob.