MENIU

Inspectorii de muncă au constatat unele nereguli în mina Petrila cu două luni înainte de explozii

Foto: NewsIn

Inspectorii de muncă hunedoreni au constatat unele probleme la Exploatarea Minieră Petrila în timpul unui control efectuat cu două luni înainte de exploziile din 15 noiembrie 2008, printre neregului fiind şi faptul că trei aparate de măsurat concentraţia de metan indicau valori total diferite.

"O deficienţă extrem de gravă descoperită de către inspectori arată cum trei aparate de măsurare a concentraţiei de metan din subteran, testate în acelaşi loc de muncă din mină, în loc să arate aceeaşi valoare de gaz, arătau concentraţii de metan total diferite", a declarat Ileana Bodea, şeful Serviciului de Sănătate şi Securitate în Munca Petroşani.

ITM a finalizat ancheta în cazul exploziilor de la Petrila, dar aşteaptă finalizarea expertizei tehnice efectuată de Institutului Naţional de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - INSEMEX Petroşani. "Noi am finalizat partea noastră de anchetă şi cam ştim ce s-a întâmplat. Aşteptăm doar finalizarea expertizei tehnice de către INSEMEX", a declarat Ileana Bodea.

Rezultatele investigaţiilor efectuate în urma exploziilor de la Petrila vor fi cunoscute abia după 15 februarie, dată până la care ar putea fi finalizată expertiza tehnică ce stabileşte cauzele care au dus la producerea accidentului de muncă de la Petrila. În baza expertizei efectuate de INSEMEX, inspectorii ITM şi procurorii îi vor putea trage la răspundere pe vinovaţi.

În mina Petrila s-au produs, în data de 15 noiembrie, două explozii în urma cărora şi-au pierdut viaţa 13 persoane, iar alte 17 au fost rănite. Prima explozie, soldată cu opt morţi, a avut loc în jurul orei 14.50, în abatajul 431, cota 250. Din primele cercetări s-a stabilit că deflagraţia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaz metan în subteran. O nouă deflagraţie s-a produs, în aceeaşi zonă, în jurul orei 18.40, patru salvatori minieri pierzându-şi viaţa.

Mai multe articole despre:
explozie mină muncă control inspector metan petrila