MENIU

Încasările la buget au scăzut cu aproape nouă procente în ianuarie 2009

Foto: europarl.europa.eu

Veniturile bugetului general consolidat au scăzut în ianuarie cu 8,68% faţă de cele din prima lună a anului trecut, la 13,8 miliarde lei (3,26 miliarde euro). Majoritatea bugetelor componente au înregistrat scăderi, după cum a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile încasate la buget au scăzut cu peste opt procente, în luna ianuarie a acestui an, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Astfel, veniturile colectate în ianuarie reprezintă 2,39% din produsul intern brut (PIB) al acestui an, estimat la 579 miliarde lei.

Finanţele programaseră pentru ianuarie venituri la bugetul general consolidat de 14,75 miliarde lei, însă încasările au fost de numai 13,82 miliarde lei, potrivit datelor publicate astăzi.

Încasările la bugetul de stat au fost mai mici cu 3,46% decât cele programate de Ministerul Finanţelor Publice. MFP şi-a propus pentru acest an un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB), după ce deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,8% din PIB, după standardele româneşti, însă a atins 5,21% din PIB după standardele europene.
Mai multe articole despre:
PIB încasări Ministerul Finanţelor Publice