În staţiunea Sărata Monteoru multe pensiuni folosesc energia alternativă
Din ce în ce mai mulţi patroni de pensiuni din Buzău îşi montează panouri solare pe clădiri sau în curte, din raţiuni atât economice, cât şi ecologice. Cei care de câţiva ani utilizează soarele ca sursă de încălzire a apei s-au convins deja că o investiţe de cel mult opt mii de euro, în câteva panouri solare, înseamnă reducerea facturii la gaze pe mulţi ani, micşorarea consumului de lemne, petrol sau cărbune, dar şi scăderea gradului de poluare.
În staţiunea buzoiană Sărata Monteoru majoritatea pensiunilor folosesc surse alternative de energie. Petre Partal a accesat în urmă cu trei ani fonduri externe pentru montarea panourilor solare.
"Din experienţa noastră de trei ani de funcţionare am constatat că s-a redus la jumătate consumul de gaze. Nu folosim gazele, nu folosim cărbunele sau petrolul, deci pe de o parte avem economie iar pe de altă parte nu mai poluăm mediul.", a precizat Petre Partal.
Cele patru panouri împreună cu accesoriile au costat 25 de mii de lei. În Arad tot mai mulţi oameni îşi montează panouri solare.
"Luând statistica care spune că Aradul este într-o zonă în care
sunt 320 de zile însorite pe an cred că este o investiţie rentabilă,
care în decurs de 2-3 ani se poate amortiza.", a afirmat Gheorghe Leucuţa, proprietar panouri solare.
Acum şi vecinii celor celor care şi-au montat panouri pe case vor să facă acelaşi lucru.
În profit ies şi firmele care comercializează panourile solare şi instalaţiile aferente. Singurul inconvenient al sistemul de încălzire cu panouri solare este că nu poate fi folosit în zilele ploioase.