MENIU

În Iran, campania prezidenţială costă milioane de dolari

Foto: time.com

Vineri au loc alegerile prezidenţiale în Iran, iar sursa de provenienţă a banilor nu este cunoscută. Există suspiciuni că aceştia provin din străinătate. Campania prezidenţială în Iran a ajuns să coste zeci de milioane de dolari, daţi pe DVD-uri, postere, spoturi ale principalilor candidaţi, Mahmud Ahmadinejad şi reformistul Mir Hossein Mussavi.

Pe toate vitrinele magazinelor sunt fie postere fie cu Ahmadinejad, fie cu Mussavi, iar parbrizele maşinilor sunt uneori aşa de pline că şoferii abia văd pe unde merg. Peste tot flutură steaguri în culorile candidaţilor.

Pe site-urile şi pe blogurile iranienilor, dar şi pe Facebook ori MySpace circulă multe spoturi electorale, dar mai ales ale reformistului Mussavi şi au apărut ziare noi, pur electorale.

În faţa unei asemenea desfăşurări de forţă, iranienii îşi pun problema cât costă campania. Cam 45 de milioane de dolari, a dezvăluit pentru un blog iranian o sursă apropiată de candidatul Mussavi. În schimb, susţinătorii lui Ahmadinejad spun că nu dau aproape niciun ban, pentru că, din convingere, oamenii obişnuiţi distribuie mereu aceleaşi variante de postere multiplicate chiar de ei.

Reformiştii acuză însă că în campanie, preşedintele ar da o mână de ajutor ilegală miliţiilor islamice.