În fiecare săptămână, primăria din Voroneţ strânge 3-4 tone de deşeuri
Orice zi însorită în care românul a ieşit la grătar s-a încheiat cu munţi de gunoaie lăsate în urmă. În loc de iarbă şi flori, la fiecare margine de pădure au rămas resturi menajere şi coji de seminţe.
Frumuseţe printre gunoaie. În jurul mănăstirii de la Voroneţ s-au adunat, toată vara, tone de deşeuri lăsate de turiştii care au stat la cort pe malul râului Moldova, deşi camparea este interzisă.
În Maramureş, în timp ce obiceiurile populare se pierd, tradiţia gunoaielor se păstrează. Priveliştea e dezolantă la tot pasul pe Valea Izei şi Valea Vişeului, zone importante pentru Maramureşul turistic.
Operatorii din turism se tem că îşi vor pierde clienţii din cauza poluării şi mizeriei.
"Facem tot posibilul pentru a nu renunţa la programele pe Maramureş. Turiştii, mai ales cei străini, nu înţeleg cum o problemă de igienă nu poate fi rezolvată", a declarat Viorel Năsui, director Agenţie de Turism.
Zeci de tone de gunoaie au fost lăsate şi la Sinaia, la cota 1500. În luna august, în numai câteva ore, voluntarii au strâns două tone de gunoaie.
"Este incredibil ce găsim în pădure. Nu pot să cred că turiştii vin să se bucure de aer şi aruncă o groază de lucruri aici", a precizat un voluntar.
Toate acestea pot dispărea odată cu adoptarea Legii Picnicului, care reglementează ieşitul la iarbă verde. Legea permite turiştilor să facă grătare doar în zonele special amenajate.