MENIU

În ciuda avertismentelor, Coreea de Nord a lansat o rachetă

Foto: Realitatea TV

Coreea de Nord a lansat duminică dimineaţă, în ciuda avertismentelor venite din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi asiatici, o rachetă menită să plaseze pe orbită un satelit de comunicaţii, anunţă agenţiile de presă străine.

Satelitul pe care Coreea de Nord pretinde că l-a lansat  nu a fost plasat pe orbită, contrar celor spuse de regimul comunist, a declarat ministrul sud-coreean al apărării, după declaraţii similare din partea armatei americane.

"Cele trei etaje ale rachetei au căzut în mare. Niciun obiect nu a intrat pe orbită. Tentativa de plasare pe orbită a unui satelit a eşuat", a spus Lee Sang-hee.

Presa oficială a celui mai izolat şi mai închis stat din lume a anunţat cu emfază că Phenianul a reuşit plasarea pe orbită a unui satelit care deja gravitează în jurul Pământului şi transmite cântece patriotice. "Cercetătorii şi inginerii noştri au trimis cu succes pe orbită satelitul Kwangmyongsong-2 cu ajutorul rachetei Unha-2", a anunţat agenţia oficială KCNA. Satelitul transmite "Cântecul generalului Kim Ir-sen" şi "Cântecul generalului Kim Jong-il", potrivit KCNA, care se referă la fondatorul statului comunist şi la fiul său, care i-a urmat la conducere. Presa de la Phenian a subliniat că tehnologia este pur nord-coreeană.

Analiştii cred că lansarea acestei rachete îl va ajuta pe Kim Jong-il, în vârstă de 67 de ani, să obţină o şi mai mare susţinere internă, după ce s-au făcut speculaţii legate de starea sa de sănătate şi au apărut întrebări legate de cine îi va urma la putere. Tirul cu rachetă intervine imediat după reuniunea aniversară a NATO, exact în ziua când se desfăşoară summitul UE-SUA. Racheta balistică are o rază de acţiune ce ar putea atinge Alaska.

Preşedintele Barack Obama a cerut duminică Phenianului să renunţe la acţiunile de dezvoltare a armelor nucleare

Aflat la Praga, preşedintele Barack Obama a cerut duminică Phenianului să renunţe la acţiunile de dezvoltare a armelor nucleare şi a spus că lansarea rachetei constituie o ameninţare globală care necesită un răspuns din partea Consiliului de Securitate al ONU. Coreea de Nord, care în 2006 a testat un dispozitiv nuclear, a încălcat rezoluţiile ONU prin acest act "provocator", riscând o şi mai mare izolare pe scena internaţională, a spus Obama, care a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate.

Discursul pe care liderul Casei Albe l-a susţinut duminică la Praga - primul discurs public rostit în Europa de la preluarea puterii de către noul preşedinte american - a avut ca temă tocmai neproliferarea nucleară. Preşedintele american şi-a luat angajamentul ca însuşi Washingtonul să reducă din arsenalul nuclear, să aplice tratatul de interzicere a testelor nucleare şi a cerut sancţiuni aspre pentru cei care nu respectă aceste convenţii internaţionale.

SUA, Coreea de Sud şi Japonia susţin că în realitate tirul reprezintă o testare a rachetei Taepodong-2, care poate zbura pe o distanţă de 6.700 de kilometri. Japonia a declarat că a încetat să mai monitorizeze racheta Taepodong-2 după ce a trecut la 2.100 de kilometri est de Tokyo, dar a spus că lansarea a fost reuşită. Într-un test anterior, desfăşurat în iulie 2006, racheta a explodat la 40 de secunde după lansare. Primul etaj al rachetei lansate duminică pare să fi căzut în Marea Japoniei, la 280 de kilometri vest de coastele nordice ale arhipelagului nipon. Al doilea etaj a căzut în Oceanul Pacific.

Japonia a subliniat că fie şi în cazul în care ar fi vorba despre plasarea unui satelit pentru telecomunicaţii, Coreea tot a încălcat rezoluţiile ONU cu privire la activitatea rachetelor balistice. Rezoluţia 1718 a Consiliului de Securitate cerea Phenianului să-şi "suspende toate activităţile legate de programul său de rachete balistice".

Secretarul general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-moon a spus că pasul făcut duminică de Phenian nu duce la pace şi stabilitate şi a cerut Coreei de Nord să se întoarcă la masa negocierilor în şase, la care participă cele două Corei, Japonia, SUA, China şi Rusia şi al căror scop este să convingă Phenianul să renunţe la programul său nuclear. Negocierile sunt blocate din decembrie, iar Phenianul a ameninţat că va respinge dialogul, dacă ONU îi impune sancţiuni în urma lansării rachetei.

Putere nucleară din 2006, Coreea de Nord şi-a proclamat dreptul de a-şi dezvolta un program spaţial "în scopuri paşnice", la fel ca Iranul, care şi-a plasat pe orbită în februarie primul său satelit.

Regimul comunist avertizase la sfârşitul lunii februarie că se pregăteşte să lanseze un satelit de telecomunicaţii în perioada 4-8 aprilie, dar Statele Unite şi aliaţii lor bănuiau că Phenianul testează o versiune îmbunătăţită a rachetei sale cu rază lungă de acţiune, Taepodong-2. Deocamdată, în afară de anunţul Phenianului, nu se ştie dacă există sau nu un satelit nord-coreean pe orbită.

Aliată tradiţională a Phenianului, cu care are un pact de securitate, China a păstrat o tăcere diplomatică. Creditată cu oarecare influenţă asupra imprevizibilului său partener, Beijingul s-a limitat să evoce duminică "lansarea unui satelit" şi nu a unei rachete. 

Coreea de Nord a provocat două crize internaţionale în 1998, apoi în 2006, procedând la teste cu rachete cu rază lungă de acţiune. Tirul din 2006 a fost condamnat în unanimitate la ONU, care a votat o rezoluţie însoţită de sancţiuni.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord test nuclear rachetă satelit