MENIU

ICR a renunţat la Festivalul internaţional de poezie "Ars Amandi", după şapte ediţii

Foto: www.alvaradopubliclibrary.org

Conform tradiţiei, în septembrie 2009, România ar fi trebuit să găzduiască Festivalul internaţional de poezie a lumii latine "Ars Amandi", numai că ICR, instituţie organizatoare parteneră, a comunicat agenţiei NewsIn că, după o reevaluare a priorităţilor şi bugetului, festivalul nu va mai avea loc.

"Ars Amandi" se desfăşura la fiecare doi ani în România, "ţară în care şi-a trăit exilul Ovidiu, unul dintre cei mai mari poeţi latini", se arată în descrierea evenimentului, de pe site-ul Uniunii Latine. De primele ediţii s-a ocupat Fundaţia Culturală Română, sub patronajul Uniunii Latine, ultima ediţie, cea din 2007, fiind organizată, la Roma de astă-dată, de Academia di Romania.

Referiri la faptul că ediţia a opta a festivalului nu va mai avea loc nu există nici pe pagina web a Institutului Cultural Român, deşi, la cererea NewsIn, reprezentanţii ICR au precizat că decizia a fost luată, unilateral, încă din ianuarie 2008.

Tania Radu, vicepreşedinte ICR, spune că raţiunile pentru care instituţia pe care o reprezintă s-a retras din această acţiune au fost strict de ordin bugetar. Conform datelor furnizate de ICR, pentru organizarea ediţiei din 2007, a fost cheltuită suma de 1.100.000.000 lei vechi.

Preşedintele Fundaţiei Culturale Române, cea care a organizat primele şase ediţii ale festivalului Ars Amandi, consideră că evenimentul ar fi trebuit continuat. "Orice are legătură cu ţara noastră trebuie sprijinit. Era o acţiune care avea tradiţie", a declarat Augustin Buzura, amintind că poeţii români au fost, astfel, promovaţi şi traduşi.

Marius Sala, directorul biroului Uniunii Latine din România, este de părere că "prezenţa României era importantă în aceast eveniment al poeziei romanice. România era astfel cunoscută de poeţii care veneau la festival, dar ICR a considerat că, prin festival, România nu ar fi suficient reprezentată". Pe de altă parte, Sala recunoaşte că toate birourile Uniunii Latine şi-au reevaluat bugetele şi proiectele, în contextul crizei economice, luându-se decizia că unele dintre ele să fie chiar închise. În România, singurul angajat al biroului UL este o secretară, iar el însuşi va deţine doar o funcţie onorifică.

Reprezentanţii biroului central al Uniunii Latine, cu sediul la Paris, spun că "au luat act de decizia ICR, la primirea scrisorii, dar că sunt deschişi la alte colaborări cu Institutul".

Prin urmare, Uniunea Latină  a decis să renunţe la festivalul de poezie Ars Amandi.

Mai multe articole despre:
ICR Latină