MENIU

Gazprom a solicitat României suport tehnic în vederea construirii South Stream

Foto: shutterstock.com

Cel mai mare producător de gaze din lume, Gazprom, a solicitat României suportul tehnic pentru activităţile de foraj în Marea Neagră, în vederea construirii conductei South Stream, iar ministerul român al Economiei i-l va acorda, potrivit unui comunicat emis joi de minister.

Autorităţile române au mai discutat joi la Moscova cu reprezentanţii Gazprom despre problema importului direct de gaze naturale, iar Gazprom se va implica în realizarea studiului privind depozitul de gaze de la Roman-Mărgineni, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Am reluat proiectele de colaborare între Romgaz şi Gazprom, privind importul direct de gaze, dezvoltarea capacităţilor de înmagazinare pe teritoriul României, precum şi dezvoltarea reţelei de tranzit a gazelor. De asemenea, am vorbit şi despre implicarea Gazprom în proiecte privind termocentralele din România. Le-am vorbit de faptul că România are termocentrale pe gaze cu o putere instalată de 3.000 MW. Împreună cu Gazprom, vom dezvolta proiecte în privinţa termocentralelor", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, depozitul de gaze Roman-Mărgineni poate fi un proiect win-win pentru ambele părţi. În acest context, reprezentanţii Romgaz au prezentat un proiect de memorandum pentru această colaborare, urmând ca partea rusă să analizeze documentul.

"Totodată, având în vedere că în anul 2011 vor expira actualele contracte de furnizare a gazelor naturale ruseşti în România, a avut loc şi o discuţie de principiu referitoare la necesitatea demarării negocierilor pe această temă în perioada următoare", au mai spus reprezentanţii ministerului.

De asemenea, potrivit datelor transmise de Romgaz, la începutul lunii martie, producătorul naţional de gaze încearcă să coopteze proiectantul de specialitate al Gazprom în definirea unor faze ale studiului de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Mărgineni, pentru a face proiectul mai atractiv pentru investitori.

Reprezentanţii Romgaz estimează de asemenea că investiţiile pentru acest depozit de gaze s-ar putea ridica la 500 milioane euro, iar capacitate de stocare ar putea ajunge la două miliarde metri cubi gaze.

În cadrul vizitei întreprinse în Federaţia Rusă în perioada 20-21 mai, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut miercuri întâlniri cu ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko. Adriean Videanu i-a propus acestuia posibilitatea dezvoltării comune a unor centrale electrice care să funcţioneze pe gaze.

Reprezentanţii Gazprom, Romgaz şi Transgaz au discutat şi la Bucureşti, pe 29 octombrie 2008, despre posibila colaborare dintre gigantul rusesc şi companiile româneşti pentru dezvoltarea capacităţilor de depozitare şi de tranzit a gazelor pe teritoriul României şi despre proiectul gazoductului South Stream.