Foştii colaboratori ai Securităţii nu pot construi o democraţie, spune Monica Macovei în NY Times
New York Times a publicat un articol referitor la scandalul iscat săptămâna trecută la Berlin privind trecutul de colaboratori ai STASI al unor parlamentari ai partidului Die Linke, succesorul Partidului Comunist în Germania.
Dosarele foştilor colaboratori trebuie deschise complet şi puse sub control independent, în caz contrar sistemul rămâne otrăvit pentru că foştii colaboratori nu sunt oamenii care să construiască o democraţie, a declarat pentru New York Times Monica Macovei.
New York Times a publicat un articol referitor la scandalul iscat săptămâna trecută la Berlin privind trecutul de colaboratori ai STASI al unor parlamentari ai partidului Die Linke, succesorul Partidului Comunist în Germania.
\"Existenţa dosarelor privind colaborarea cu poliţia secretă nu alimentează numai dezbaterea publică din Germania, ci şi din Europa de Est. Chiar şi unii care s-au opus comuniştilor spun că deschiderea unor astfel de dosare ar păta clasa politică, întrucât ar putea fi şantajaţi în scopuri politice. Alţii spun că politica nu îşi va reveni niciodată din starea de otrăvire dacă aceste dosare sunt ţinute secrete\", scrie NY Times (NYT) şi o oferă pe Monica Macovei drept exponent al celei de a doua poziţii.
\"Dacă nu deschidem complet dosarele şi nu le punem sub un control independent, atunci sistemul va rămâne otrăvit. Foştii colaboratori nu sunt oamenii care să construiască o democraţie\", spune Monica Macovei, fostul ministru de justiţie al României, despre care NYT face precizarea că \"a luptat împotriva corupţiei şi a influenţei perpetue a Securităţii\".
NYT mai atrage atenţia că dosarele fostei Securităţi au fost deschise în România abia în 2005, la 15 ani după cele din Germania sau Cehia. În plus, se precizează în articol, că numai câteva dintre cele două milioane de doasare au ajuns în justiţie pentru că partidele politice decid ce cazuri trebuie urmărite. Chiar şi atunci, judecătorii nu sunt întotdeauna imparţiali, scrie ziarul.
\"Există atâtea reţele în care oamenii se protejează sau se şantajează reciproc. De aceea nu pot spune că \'ceea ce e de ajuns e de ajuns\' când vine vorba de închiderea dosarelor\", spune Monica Macovei.
Cotidianul american atrage atenţia că Macovei \"în ciuda - sau poate că tocmai din cauza - angajamentului ei pentru deschidere, a fost remaniată din funcţia de ministru la numai câteva săptămâni după ce România a intrat în UE, iar acum este parlamentar european\".
În articol se mai arată că nici situaţia din ţara vecină României, Bulgaria, nu este mai bună. Acolo, guvernele care au urmat după 1989 \"au făcut puţine pentru a împiedica foştii colaboratori sau agenţi ai poliţiei secrete de a deţine înalte funcţii guvernamentale\".