MENIU

FMI a semnat cu Republica Moldova un memorandum pentru o finanţare de 590 de milioane de dolari

Foto: romanialibera.ro

FMI a semnat miercuri cu Guvernul de la Chişinău un Memorandum de finanţare pentru următorii trei ani, prin care instituţia internaţională oferă un sprijin de 590 milioane dolari în condiţii calificate de premierul Vlad Filat drept "acceptabile şi raţionale".

Premierul Vlad Filat a anunţat că negocierile cu FMI au fost unele de succes. Semnarea Memorandumului cu FMI deblochează posibilităţile importante de creditare din partea altor parteneri occidentali ai Republicii Moldova, printre care Banca Mondială, Comisia Europeană şi Guvernul SUA, prin programul Provocările Mileniului.

Reprezentantul FMI, Nikolay Guerguiev, a declarat că pe lângă sumele prevăzute în Memorandum, care urmează încă să fie aprobate de Consiliul de directori ai FMI în ianuarie 2010, Guvernul moldovean poate accesa imediat 180 milioane de dolari, puse la dispoziţie de FMI prin drepturi speciale de tragere.

Potrivit lui Vlad Filat, jumătate din suma prevăzută în Memorandum - 295 de milioane de dolari - va fi destinată acoperirii deficitului bugetar, iar celalată jumătate pentru completarea rezervelor valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Condiţiile puse de FMI au fost calificate de premierul moldovean drept acceptabile şi raţionale. Acestea ţin de majorarea accizelor la bezină, tutun, cosmetice şi automobile de lux, iar în sfera socială nu au fost puse condiţii care să prejudicieze situaţia cetăţenilor. Pensiile şi salariile nu vor fi reduse, compensaţiile şi plăţile sociale vor creşte chiar în 2010 cu 40 la sută, iar salariile profesorilor vor creşte cu 24 la sută de la 1 septembrie, a spus Filat.

"Am avut negocieri cu FMI într-un context specific, pentru că R.Moldova a fost afectată de criză mondială, dar şi de incapacitatea fostei guvernări de a gestiona efectele recesiunii. PIB-ul a scăzut enorm, deficitul bugetar este mare, cheltuielile bugetare au fost majorate, iar veniturile au scăzut. Acordul este unul favorabil Republicii Moldova, misiunea FMI a avut totală înţelegere pentru situaţia în care se află noul guvern de la Chişinău.

Începând cu acest moment, pentru Republica Moldova este deschisă o cu totul altă perspectivă - toţi partenerii occidentali au posibilitatea de a veni cu ajutor pentru Republica Moldova", a subliniat premierul Vlad Filat.
"Acceptul principal în noul Memorandum se pune pe oprirea degradării şi redresarea ulterioară a sistemului fiscal-bugetar în regim de urgenţă, ca pompierii. FMI este gata şi în continuare să acorde suport Republicii Moldova şi să susţină efortul noului guvern de a reforma economia şi a lansa o creştere economică rapidă, acţiuni care vor îmbunătăţi condiţiile de trai ale populaţiei", a declarat reprezentantul FMI, Nikolay Guerguiev.

FMI a sistat relaţiile sale cu Republica Moldova în primăvara acestui an, după ce guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi a refuzat să negocieze şi să semneze un memorandum cu Fondul. După preluarea puterii, noua coaliţie democrat-liberală de la Chişinău a constatat o situaţie bugetară extrem de proastă şi un deficit record pentru Republica Moldova.

Susţinerea din partea organismelor financiare internaţionale şi a partenerilor occidentali era privită drept unica şansă de a evita un colaps economic în Republica Moldova.
Aflat la Bucureşti săptămâna trecută, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, declara că administraţia de la Washington "ajută acum la stabilizarea economică a R. Moldova", pe care speră "să o vadă cât mai repede în structurile euroatlantice". La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel, în convorbirile avute cu oaspetele american, pentru acordarea de sprijin politic şi economic Republicii Moldova.

La sfârşitul lunii septembrie, ambasadorul american la Chişinău, Asif Chaudhry, a anunţat că Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un credit nerambursabil de 262 de milioane de dolari. Chaudhry a menţionat atunci că sprijinul oferit prin Provocările Mileniului este unul acordat întregii populaţii a Republicii Moldova şi s-a arătat convins că noua guvernare de la Chişinău este capabilă să promoveze reformele democratice necesare continuării unei cooperări fructuoase cu SUA.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova FMI