MENIU

Firmele de leasing vor recupera maşinile de la datornici numai cu o hotărâre judecătorească

Foto: antosam-group.ro

Companiile de leasing vor recupera mult mai greu maşinile de la clienţii care nu-şi mai permit plata ratelor la maşini. Asta după ce Curtea Constituţională a decis că bunurile pot fi recuperate de la rău-platnici numai după ce a fost obţinută o decizie judecătorească. Reprezentanţii firmelor de leasing se plâng că vor înregistra pierderi importante.

Până acum, executarea silită a celor care nu plăteu ratele la timp se făcea în baza contractului de leasing. Firma recupera direct de la client maşina sau bunul pentru care nu mai avea bani să-l plătească. Acum însă, este nevoie de o hotărâre judecătorească. Companiile de leasing spun că decizia nu avantajează pe nimeni.

În condiţiile în care numărul executărilor celor care nu plătesc la timp a crescut foarte mult în ultimul timp, procesul de recuperare ar putea să dureze cel puţin o lună de zile. Până acum totul dura câteva zile.

Dacă până acum firmele de leasing recuperau într-un an de la rău platnici 2.000 de maşini, în ultimele 6 luni acestea au recuperat de la cei care nu şi-au putut plăti ratele de leasing peste 10.000 de automobile.

Unii avocati susţin însă că în acest fel clientul are şansa la un proces echitabil, deoarece decizia executării este luată de un judecător, care este imparţial, spre deosebire de executori, care sunt plătiţi de firmele pentru care lucrează.