MENIU

Finanţarea europeană ajunge cu greu la IMM-uri

Foto: unclaimedmoney.org

Banii europeni vin greu! Instituţiile statului pun la grea încercare răbdarea şi priceperea patronilor care depun dosarele cu proiecte pentru obţinerea de fonduri europene. Întârzierea ajunge şi la aproape un an de zile, chiar dacă perioada de evaluare ar trebui să fie de cel mult şase luni.

Întreprinzătorii mici şi mijlocii din judeţul Cluj se plâng că trebuie să aştepte chiar şi nouă luni numai pentru obţinerea avizelor din partea comisiilor de evaluare din ministere. Iar dacă proiectele sunt declarate câştigătoare urmează alte luni de aşteptare până la semnarea contractului de finanţare.

Responsabilii Ministerului Întreprinderilor Mici si Mijlocii spun că la investiţiile care depăşesc un milion şi jumătate de euro s-a apelat la un consultant străin pentru că nu există destui specialişti în instituţie. Asta înseamnă timp de aşteptare mai mare.

În 2008 doar nouă firme au obţinut sub 25.000 de euro bani din fonduri europene pentru proiectele depuse. Ministrul pentru IMM-uri a declarat recent că vrea să reducă perioada de evaluare a proiectelor la 45 de zile, iar numărul documentelor necesare pentru oţinerea finanţării să se reducă la un sfert.
Mai multe articole despre:
dosare bani companii firme finanţare proiecte aprobare