MENIU

Festivalul Filmului European a continuat duminică, 10 mai, la Cinema Studio şi Muzeul Ţăranului Român

Foto: filmlinc.files.wordpress.com
Trailer Acasa
Trailer "Plajele lui Agnes"
Trailer "13 trandafiri"
Trailer "Flori de cireș"

Duminică, 10 mai, au fost programate la Cinema Studio și Muzeul Țăranului Român, filmele \"Acasă\", \"Plajele lui Agnès\", \"13 trandafiri\" și \"Flori de cireş\".

Publicul Festivalului Filmului European s putut-o vedea la Cinema Studio, de la ora 18.00, pe Isabelle Hupert, preşedintele juriului competiţiei oficiale a Festivalului de la Cannes 2009, în filmul elveţian "Acasă" de Ursula Meier.

"Acasă" este imaginea inversată a unui roadmovie. E multă "mişcare", dar nu călătoreşte nimeni niciunde. Viaţa personajelor se desfăşoară nu pe şosea, ci pe marginea ei. Legăturile intime dintre personaje sunt accentuate de autostradă, aceasta devine ecranul pe care fiecare îşi proiectează nevrozele. O poveste contemporană despre familie, despre izolarea care se transformă în nebunie, dar şi o oglindă a acestei lumi – violentă, agresivă şi poluată. VEZI TRAILER

"Plajele lui Agnes", Cel mai bun film documentar la Premiile César(2009) rulează de la ora 20.00 la Cinema Studio. Filmul este un autoportret al lui Agnès Varda, care ne dezvăluie aspecte din viaţa ei de fotograf, scenarist, documentarist, cineast, artist plastic, soţie şi mamă a doi copii.    

Revenind pe plajele care au marcat diferite etape din viaţa ei, Agnès Varda îşi pune pe ecran amintirile cu ajutorul unor imagini, reportaje şi fragmente din filmele ei. Aflăm de prietenia ei cu Jean Vilar, creatorul festivalului din Avignon, de călătoriile în China şi în Cuba, despre debutul lui Philippe Noiret şi, nu în ultimul rând, despre Jacques Demy, alături de care şi-a petrecut aproape 30 de ani din viaţă. VEZI TRAILER

În cadrul Festivalului Filmului European, peliculele "13 trandafiri" și "Flori de cireș" au putut fi vizionate la Muzeul Țăranului Român începând cu ora 18.30, respectiv 21.00.

"13 trandafiri", în regia lui Emilio Martínez-Lázaro, are la bază un caz real, un capitol dramatic din istoria Spaniei, care se desfăşoară pe fundalul intrării în oraş a trupelor franchiste.

Filmul spune povestea a 13 femei care au fost condamnate la moarte de către un tribunal militar  pentru nişte crime pe care nu le-au comis. Soarta le este pecetluită în momentul în care doi ofiţeri militari franchişti şi o femeie au fost omorâţi într-un atac al revoluţionarilor de stânga. Drept pedeapsă, regimul ordonă executarea unor prizonieri (48 de bărbaţi şi 13 femei), deşi nu aveau nicio legătură cu acel plan. Cele 13 femei erau deja în închisoare la momentul asaltului, fiind arestate la sfârşitul războiului civil pentru că erau simpatizante ale republicii spaniole. Au fost supuse unor interogatorii şi torturi crâncene, după care au fost executate, pe 5 august 1939.
 VEZI TRAILER

Drama romantică "Flori de cireș", în regia lui Doris Dörrie prezintă povestea lui Rudi. Când află că soţul ei, Rudi, este grav bolnav, Trudi decide să nu îi spună. Îi propune să viziteze copiii, dar, cum aceştia par absorbiţi de propriile lor probleme, Trudi şi Rudi pleacă într-o călătorie la Marea Baltică. Acolo, Trudi moare pe neaşteptate. Rudi realizează că soţia lui îşi dorise altă viaţă, fiind pasionată de Japonia, şi începe să vadă, dintr-o altă perspectivă, visul la care ea renunţase. Se hotărăşte să meargă în Japonia, unde are loc sărbătoarea florilor de cireş, Hanami.
 VEZI TRAILER

 

Mai multe articole despre:
Bucureşti acasă festivalul filmului european MTR