Explozia din Transnistria confirmă nevoia de a construi de noi infrastructuri de gaz, zic experţi UE
Aprovizionarea cu gaz a Europei de Sud-Est este sub control, dar explozia din Transnistria confirmă din nou necesitatea de a revizui directiva aprovizionării cu gaz, precum şi de a promova proiecte de construcţie de infrastructuri pentru ameliora interconectările în UE şi cu principalii furnizori.
Aceasta a fost concluzia Grupului de Coordonare pentru Gaz (Gas Coordination Group, CGC) al Uniunii Europene, care s-a reunit joi pentru a analiza situaţia după explozia la o conductă din Transnistria, potrivit unui comunicat transmis NewsIn. După ce a audiat rapoartele ţărilor celor mai afectate, GCG a conchis că situaţia pare a fi sub control.
Comisia Europeană propusese în 13 noiembrie 2008 o revizuire a directivei 67/2004 privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaz şi elaborarea a noi planuri de urgenţă regionale şi europene, care să fie activate automat în cazul în care aprovizionarea este perturbată în mod semnificativ.
Conducta din Transnistria leagă România şi ţările Balcanice de Rusia, care este principalul furnizor de gaz al Europei. Recent, Uniunea Europeană a alocat un pachet de patru miliarde de euro unor proiecte de infrastructură în energie, cu condiţia ca fondurile să fie cheltuite în doi ani, adică până la sfârşitul anului 2010. În domeniul gazului, este vorba despre proiectul Nabucco, aflat încă departe de faza începerii construcţiei, dar pachetul a alocat şi fonduri mai multor ţări membre pentru a-şi interconecta reţelele de tranzit de gaz. Este în special cazul Bulgariei, pusă în mare dificultate de criza gazului ruso-ucraineană din ianuarie pentru că nu avea alternativă la conducta ce trece prin Ucraina.
Explozia la o conductă de gaz din Transistria a afectat mai multe ţări din UE şi din Comunitatea Energetică, însă într-o măsură mică, este concluzia grupului european de experţi. Explozia a intervenit la 1 aprilie la ora locală 5.35, pe un câmp la câţiva kilometri de Tiraspol şi a afectat o conductă cu diametrul de 1.200 de milimetri, îngropată la doi metri sub pământ. Reparaţiile vor fi încheiate în cursul săptămânii viitoare. Două conducte paralele cu cea care a explodat par să nu fie afectate.
Comisia Europeană alertase miercuri membrii grupului şi le ceruse să analizeze situaţia.
Autorităţile
române au anunţat CGC că România nu este afectată de accident, în timp
ce Bulgaria a raportat o diminuare a aprovizionării cu gaz care poate
fi compensată din depozitele subterane proprii. Singura ţară din
Comunitatea Energetică aprovizionată în mod normal prin conducta
afectată de explozie este Macedonia, dar cererea sa a scăzut faţă de
criza din ianuarie, iar reducerea aprovizionării poate fi compensată
folosind gaz din sistemul de transport.
După explozie, Comisia a fost în contact cu autorităţile ţărilor afectate din Uniunea Europeană şi Comunitatea energetică, dar şi cu organizaţiile relevante din domeniu. Comisia va continua să urmărească atent evoluţia situaţiei în următoarele zile.
GCG a fost creat în 2006, în baza directivei 67/2004 privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaz. Prezidat de Comisia Europeană, grupul este format din reprezentanţi ai statelor membre, organizaţiilor europene din sectorul gazului şi consumatori. Grupul se reuneşte de cel puţin patru ori pe an, pentru a face schimb de informaţii şi a dezvolta măsuri pe termen scurt şi lung pentru consolidarea securităţii energetice a Europei.