Exclusiv REALITATEA.NET: Sărăcie, frustrări şi teamă - viaţa de zi cu zi povestită de tinerii din Republica Moldova
Frică, dezinformare, sărăcie şi, mai ales, lipsa oricărei perspective pentru un viitor mai bun. Sună cunoscut? Tinerii din Republica Moldova nu mai rabdă condiţiile de viaţă care le sunt impuse de comunişti. Unii dintre ei au ales să protesteze în ultimele zile. Alţii şi-au pierdut speranţa şi au plecat din ţară.
Alina este în anul doi la facultate şi tot de doi ani a ales să-şi părăsească ţara, ca mulţi alţi tineri din Republica Moldova, în cautarea unei vieţi mai bune. Sora ei e tot în România, iar părinţii s-au mutat la Moscova.
În cazul lui Vitalie e la fel. Are 22 de ani şi a venit în România la începutul liceului. Anul acesta termină facultatea de Automatică şi a primit cetăţenie română. Cei doi părinţi au optat de asemenea pentru Moscova.
Diana s-a mutat în România fiind conştientă de corupţia din sistemul universitar de acolo. Ştie că în sistemul public de învăţământ notele se plătesc printr-un transfer subtil de bani, prin carnetul de note, iar în cel privat prin taxe considerabile.
Niciunul dintre ei nu se mai gândeşte să se întoarcă în Republica Moldova, cel puţin nu în condiţiile oferite de comunişti.
"La două zile după ce ajung acolo, nu mai vreau să stau. Mă ia groaza şi vreau să fug"
Alina spune că în Moldova, comparativ cu România, ar avea mult mai puţine posibilităţi. "Chiar dacă mi-aş găsi ceva de muncă, nu sunt sigură că aş putea să-mi întreţin familia sau pe mine aşa cum mi-aş dori. Sunt prea mici salariile şi prea mari preţurile. Raportul preţ-calitate-salariu nu se compară cu cel din România. Inflaţia e mare", spune ea.
"Pe de o parte, am sentimente faţă de ţară, patriotism, dar acesta se manifestă numai atunci când ajung acolo. La două zile după ce ajung acolo, nu mai vreau să stau. Mă ia groaza şi vreau să fug", mărturiseşte fata.
În Moldova, Alina trăieşte într-un sat rămas fără oameni - au rămas numai pensionari şi câţiva copii abandonaţi de părinţii plecaţi din ţară.
"Atât eu, cât şi prietenii mei din Basarabia care au venit să studieze sau să lucreze aici, am realizat că avem mai multe oportunităţi de muncă, mai accesibile, mai multe surse de informare, viziuni asupra vieţii. La noi, pesimismul şi supărarea înlocuiesc efervescenţa cu care tinerii de aici construiesc planuri de viitor şi le transformă în realitate", spune şi Diana.
"Dacă vrei să-ţi dezvolţi o afacere înseamnă să plăteşti tribut"
În ceea ce priveşte posibilitatea de cumpărare a alimentelor, Vitalie spune că nu sunt probleme, însă dacă vrei să-ţi dezvolţi o afacere, lucrurile nu sunt deloc uşoare.
"Dacă vrei să-ţi faci o afacere înseamnă să plăteşti tribut", spune Vitalie. "Asta se ştie, trebuie să te adaptezi sistemului, să te ai bine cu conducerea", spune tânărul.
Diana atrage atenţia asupra faptului că, în Moldova, societatea se împarte, pe de o parte, în oameni mari de afaceri şi, pe de altă parte, cei care fac mari eforturi pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare de întreţinere, precum şi pensionarii, invalizii şi cei care se ocupă cu munca agricolă, pentru care viaţa este mult mai grea.
"Oamenii mari de afaceri se descurcă foarte bine, mai ales datorită investiţiilor străine, venite cel mai des din partea Rusiei. Dar mai sunt şi oameni care muncesc în instituţii de stat sau în firme mici şi care reuşesc cu mari eforturi să îşi acopere cheltuielile lunare de masă, întreţinere a locuinţei, transport şi alte costuri mărunte", spune Diana.
Pe lângă toate acestea, Alina aduce în discuţie dezinformarea prin intermediul presei. Fata povesteşte o întâmplare care a avut loc în urmă cu aproximativ două luni, deci înainte de alegerile parlamentare, când a fost în Moldova.
"Se vorbea despre un proiect al lui Voronin care le permitea tinerilor peste 18 ani să-şi facă credite pentru afacere. Cumnata mea lucrează la bancă şi am întrebat-o cum stau lucrurile cu aceste credite. În timp ce la televizor se spunea că toată lumea îşi ia credite şi îşi face afaceri, ea mi-a spus că banii se obţin atât de greu încât nimeni nu a putut să obţină creditarea", a spus Alina, sugerând că anunţul televizat era numai pentru manipularea maselor în aşa fel încât să se creeze impresia că în ţară se trăieşte mai bine.
La alegeri, televiziunea şi radioul au fost unelte de manipulare a maselor
"Problema cea mai mare a fost în aceşti ultimi opt ani, în care televiziunea şi radioul au fost unelte de manipulare. Datorită acestor instrumente, am ajuns la procentul acesta la alegeri, unde au câştigat comuniştii", spune Vitalie.
"Ştiu din proprie experienţă că la ţară toţi oamenii cred că comuniştii au făcut într-adevăr ceva în ultimii opt ani, ca urmare a reportajelor pe care le văd la televizor. În campania electorală au pus accent pe creşterea PIB, pe îmbunătăţirea nivelului de trai, scăderea inflaţiei, când, de fapt, totul se rezumă la plecarea din ţară, în masă, a cetăţenilor", a adăugat tânărul, care a precizat că partidul comunist "a uitat" să menţioneze că din ce în ce mai multă lume pleacă din ţară.
"Nu s-au arătat părţile proaste, ci doar ceea ce e frumos, bun şi s-a înflorit încă de şapte ori", crede şi Alina."Nici nu poţi să-ţi imaginezi unde sunt rădăcinile sistemului, de cât sunt de încâlcite", mai spune ea.
Libertatea de opinie există între oamenii simpli, dar nu mai sus de ei. Şi, pentru că Moldova este o ţară mică, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea, oamenii se tem să vorbească liber cu oricine.
"Trăim cu frica că orice spunem sau declarăm poate ajunge, într-un final, la urechile unei persoane influente, care poate să ne facă rău. Să ne concedieze ar fi cea mai mare pedeapsă, pentru că este foarte dificil să îţi găseşti un loc de muncă în Moldova", spune Diana.
"Există ziare care ironizează pe marginea acţiunilor persoanelor de la conducere, dar până şi aici sunt anumite limite. Astăzi bârfesc pe unul, mâine sunt prieteni cu persoana pe care ieri o bârfeau. Direcţia din care suflă banul este decisivă în situaţia libertăţii de opinie", a adăugat fata.
În ceea ce priveşte raportul moldovenilor cu autorităţile, a devenit deja clar că tuturor le e frică de Voronin.
Poliţia - un instrument care sufocă tot, asemănător mafiei
Anul trecut, în Republica Moldova, s-a sărbătorit Anul Tineretului, un tineret care nu are nicio şansă la un nivel de trai decent.
Elevii au avut posibilitatea să îi adreseze preşedintelui câteva întrebări. Vitalie povesteşte cum un elev de clasa a doisprezecea, care practic urma să îşi ia în mâini propriul viitor, l-a întrebat pe preşedinte ce oportunităţi au absolvenţii de liceu în Moldova. Răspunsul lui Voronin - ironic şi neaşteptat: "Noi vă oferim tot, voi să rămâneţi în ţară".
După ce a fost criticată de colegii de liceu că îşi părăseşte ţara natală, Alina spune că acum aceştia o felicită pentru decizia luată. "Senzaţia lor este că se zbat pe uscat, ca peştii. Pentru ei e foarte greu acum să găsească un loc de muncă", spune fata.
Mai mult decât atât, poliţia nu numai că nu aduce un plus de siguranţă printre moldoveni, ci dimpotrivă, sentimentul este unul de ameninţare.
"Înainte de comunişti existau hoţi şi crimă organizată. Acum există poliţia, care este un instrument care sufocă tot, e mafia de fapt. Poate spun ceva exagerat, dar cam asta e. Când mergi pe stradă şi vezi un poliţist, în special seara, ai impresia că se agaţă de tine numai pentru că nu te-ai uitat la el cum trebuie", spune Vitalie.
Întrebată dacă s-ar întoarce definitiv în Republica Moldova, Diana a răspuns cu un NU categoric: "De câte ori mă întorc acolo, înţeleg cât de norocoasă sunt că am ales să vin la facultate în România, să îmi acord mie şi rudelor mele şansa de a trăi viaţa altfel decât cu frica în sân şi cu grija că, în orice moment, pot rămâne fără nimic".