MENIU

Evenimentele care au marcat deceniul 2000-2009

Ce au dărâmat inginerii jihadiști, trebuie să reconstruiască alți ingineri

Totul a început cu 11 septembrie 2001, ziua care a schimbat cursul istoriei.

Primul deceniu al secolului XXI a fost marcat de evenimente spectaculoase, care şi-au pus vizibil amprenta pe istoria mondială. Conflicte şi chiar războaie, dezastre naturale nemaiîntâlnite sau premiere politice. Zece  ani care lasă în urmă gustul amar al unei crize economice fără precedent.

Totul a început cu 11 septembrie 2001, ziua care a schimbat cursul istoriei. Două avioane deturnate de islamişti au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York. Un alt avion s-a prăbuşit peste Pentagon, iar altul a căzut în Pennsylvania. Atentatele, fără precedent în Statele Unite şi revendicate de al-Qaida, au făcut 2.973 de morţi şi au şocat America.

În replică, administraţia Bush a lansat \"războiul împotriva terorismului\". Primul pas, răsturnarea talibanilor, la putere în Afganistan. Opt ani mai târziu, peste 110.000 de militari străini mai sunt încă în zonă, iar rebeliunea talibanilor continuă.

În martie 2003, Statele Unite şi aliaţii lor britanici au invadat Irakul şi l-au răsturnat de la putere pe Saddam Hussein. Ofensiva, lansată sub acuzaţia că Irakul ar avea arme de distrugere în masă, a împărţit Occidentul în două. Zeci de mii de irakieni şi 4400 de soldaţi americani au fost ucişi în şase ani de confruntări.

Războiul împotriva terorismului a avut şi aspecte controversate, precum deschiderea închisorii
speciale pentru terorişti de la Guantanamo.

Deceniul a fost marcat şi de dezastre naturale majore. Pe 26 decembrie 2004, un seism de 8 grade, produs în apele Indoneziei, a provocat un tsunami uriaş în Oceanul Indian. Valurile de 30 de metri au şters de pe faţa pământului regiuni întregi şi au ucis 220.000 de oameni.

Natura s-a dezlănţuit şi în mai 2008, cînd China a fost lovită de un seism de 7,9 grade. Bilanţul: 87.000 de morţi şi milioane de sinistraţi.

Deceniul rămâne în istorie şi pentru criza economică, declanşată în septembrie 2008 de falimentul băncii americane Lehman Brothers. Ca o reacţie în lanţ, s-au declarat falimente după falimente, iar criza financiară a devenit una economică şi globală, cea mai gravă de la Marea Criză din 1929.

Din punct de vedere politic, deceniul 2000-2009 a adus Statelor Unite primul preşedinte de culoare. Barack Obama a fost ales în noiembrie 2008 cu sloganul \"Yes, we can\". Un an mai tarziu, Obama a cîştigat, surprinzător, premiul Nobel pentru Pace.