MENIU

Emil Boc despre contractul cu Sterling: Este bine făcut şi nu poate fi uşor reziliat

Foto: NewsIn
Boc: Nu pot să spun dacă e interes privat sau de grup, dar am o suspiciune în acest sens

Premierul Emil Boc a adus, joi seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune contractul încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi Sterling. Boc a spus că este un contract bine făcut care nu poate fi uşor reziliat.

Emil Boc a arătat că, după decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, dreptul de explorare se transformă într-unul de exploatare.

"Se spune aşa: În porţiunile din cadrul perimetrului XIII Pelican şi XV Midia, situate în zona Platoului Continental al Mării Negre, aflate în curs de delimitare între România şi Ucraina, titualrul, acesta este Sterling Resource, va efectua doar operaţiuni petroliere de explorare, până la data hotărârii definitive şi irevocabile a CIJ. După anunţarea deciziei, titularul va avea dreptul de a executa operaţiuni petroliere de exploatare în suprafeţele ce vor fi atribuite statului român", a arătat Emil Boc.

Contractul încheiat cu Sterling a fost suspendat în perioada 2003-2008, iar prin transformarea contractului de exploatare şi împărţire a producţiei în acord petrolier şi de concesiune compania nu mai împarte profitul cu statul român, ci plăteşte o redevenţă situată între 3,5 şi 13,5%.

Boc a precizat că Bogdan Găbudeanu a fost destituit de la conducerea ANRM pentru că a acceptat clauze confidenţiale care nu sunt normale pentru un contract de interes public.

"Trebuie să vezi dacă acest lucru pe care l-ai făcut, ţine cont şi de interesul ăsta naţional al României. Nu pot să spun dacă e interes privat sau de grup, dar am o suspiciune în acest sens", a mai precizat Boc.

Guvernul ia în calcul suprataxarea profiturilor ridicate obţinute prin exploatarea resurselor naturale.

"Ne gândim la suprataxarea, supraimpozitarea acestor superprofituri obţinute din exploatarea resurselor naturale, prin contracte dezavanatajoase pentru ţară", a mai precizat Boc.

Premierul Emil Boc a anunţat joi că actul adiţional al companiei Sterling, referitor la exploatare, fost desecretizat.

Boc a spus că actul adiţional va fi publicat pe site-ul ANRM. Primul ministru a afirmat că documentul precizează că, după decizia de la Haga, Sterling va putea exploata, nu numai explora, suprafeţele respective.

Mai multe articole despre:
Emil Boc contract ANRM exploatare explorare Sterling