MENIU

Elveţienii au aprobat dreptul la liberă circulaţie, studiu şi muncă pentru români şi bulgari

Foto: flickr.com

Românii şi bulgarii vor avea dreptul să muncească în Elveţia. Locuitorii acestei ţări au dat undă verde, într-un referendum care a vizat dreptul la liberă circulaţie, studiu şi muncă. Rezultatele parţiale oficiale, înregistrate în aproape trei sferturi dintre cantoanele elveţiene, arată că peste 62% dintre cei care au votat au fost de acord cu extinderea acordurilor de liberă circulaţie cu Uniunea Europeană. Secţiile de vot s-au închis la ora 13, ora României.

Şaptesprezece dintre cele 26 de cantoane de elveţiene par să fi aprobat prelungirea acordurilor de liberă circulaţie cu UE şi extinderea lor la România şi Bulgaria, în timp ce trei au respins-o, potrivit rezultatelor parţiale de la ora 15, ora României, relatează AFP.

Potrivit directorului principalului institut elveţian de sondaje Gfs, Claude Longchamp, libera circulaţie ar fi fost aprobată cu o marjă de 51-55% dintre voturi. "S-a votat masiv favorabil în Elveţia romandă şi tot favorabil, dar în mai mică măsură, în Elveţia germanică", a declarat Longchamp.

Întrebarea la care elveţienii au fost chemaţi să răspundă prin referendumul de duminică este următoarea: "Acceptaţi decizia federală din 13 iunie 2008 referitoare la aprobarea prelungirii acordului dintre Elveţia şi Comunitatea Europeană şi statele ei membre în legătură cu libera circulaţie a persoanelor, precum şi aprobarea şi punerea în aplicare a protocolului vizând extinderea acordului asupra liberei circulaţii la Bulgaria şi România?".

Dacă până în prezent, cooperarea economică cu UE a fost întotdeauna susţinută de populaţie, criza economică ar putea schimba situaţia de această dată, din cauza fricii de şomaj. Argumentul a fost exploatat intens de dreapta populistă, principala forţă de opoziţie a acordurilor cu Bruxelles-ul. Uniunea Democratică de Centru (UDC), formaţiune xenofobă, nu a ezitat de altfel, în timpul campaniei, să folosească imaginea unor corbi agresivi care ciugulesc din harta Elveţiei, pentru a ilustra ameninţarea unui val de români şi bulgari care le vor lua locurile de muncă elveţienilor.

În replică, Guvernul a intervenit de mai multe ori pentru a sublinia importanţa economică a primului parteneriat între Elveţia şi UE, spre care exportă două treimi din ceea ce produce şi graţie căreia au fost create 250.000 de locuri de muncă în ţară, începând din 2004.

Autorităţile elveţiene au avertizat permanent populaţia asupra consecinţelor directe ale respingerii acordurilor, care ar antrena anularea mai multor alte acorduri cu UE.

Semnat în 1999, acordul pentru libera circulaţie este asociat altor şase măsuri, care facilitează liberul schimb între ţările europene şi Elveţia. Pachetul de acorduri conţine o "clauză-ghilotină", care prevede că anularea unuia dintre acorduri antrenează anularea celorlalte. În plus, Bruxelles-ul a avertizat deja că aderarea Elveţiei la Spaţiul Schengen, cuprinsă în alt pachet de acorduri, va fi de asemenea anulată, în caz de respingere a acordului de liberă circulaţie.

Referendumul de duminică din Elveţia este singurul scrutin din Europa legat de aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, deşi ţara cantoanelor nu este membră UE, declara recent într-un interviu pentru NewsIn Jacques de Watteville, ambasadorul Elveţiei la Bruxelles. 

Un rezultat negativ la referendumul din 8 februarie privind extinderea dreptului de liberă circulaţie în Elveţia pentru români şi bulgari ar fi fost "pur şi simplu o catastrofă", declara recent într-un interviu pentru Neue Zürcher Zeitung ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg, a cărui ţară deţine preşedinţia UE.

Potrivit MAE, în Elveţia se afla în jur de 4.000 de români, reprezentând mai puţin de 0,4% din totalul cetăţenilor UE care locuiesc în această ţară, iar majoritatea lor sunt oameni cu înaltă calificare profesională.