MENIU

Economia Japoniei a scăzut cu un nivel record de peste 15%

Foto: investorbuddy.com.au

Economia Japoniei s-a comprimat în primele trei luni din 2009 cu un ritm anual record de 15,2%, în contextul scăderii exporturilor şi cheltuielilor consumatorilor şi companiilor, marcând, cel mai probabil, cea mai severă perioadă a recesiunii nipone, relatează Bloomberg.

Datele revizuite privind produsului intern brut (PIB) din al patrulea trimestru au arătat o scădere a acestuia cu 14,4%, arată statisticile oficiale. Per total, economia s-a comprimat cu 3,5% în anul fiscal încheiat pe 31 martie, cea mai severă scădere din 1955, când datele au început să fie colectate.

Exporturile au scăzut fără precedent, cu 26% în trimestrul anterior, forţând companii precum Toyota sau Hitachi să reducă  producţia, numărul angajaţilor şi să micşoreze salariile. După publicarea rapoartelor, yenul s-a depreciat în faţa dolarului la 95,59 yeni/unitate.

De asemenea, PIB-ul a scăzut cu 4% faţă de trimestrul anterior, mult peste scăderea cu 1,6% înregistrată pe piaţa americană şi cu 2,5% în Europa. Cheltuielile consumatorilor au scăzut cu 1,1%, în timp ce investiţiile în afaceri au scăzut cu un record de 10,4%.