Duminică a început la Haga procesul privind asasinarea lui Rafik Hariri
Duminică s-au deschis la Haga lucările Tribunalului Special pentru Liban care instrumentează cazul asasinării fostului premier Rafik Hariri. Bogat om de afaceri şi lider al opoziţiei anti-siriene, acesta a fost ucis împreună cu alte 22 de persoane, într-un atentat cu maşină-capcană comis la Beirut la 14 februarie 2005. La capătul a patru ani de anchetă, principalii vinovaţi nu sunt cunoscuţi, şi numeroase întrebări în legătură cu acest caz au rămas fără răspuns.
Potrivit investigaţiilor întreprinse de ONU şi a declaraţiilor unor oameni politici libanezi, în spatele atentatului se află Siria. Autorităţile de la Damasc au negat, însă, vehement, orice implicare în atac. În Liban, opiniile sunt împărţite cu privire la eficacitatea tribunalului. Mulţi cred că instanţa instituită de ONU nu va avea curajul să meargă până la capăt de teama de a nu provoca Siria.
Pentru moment, au fost arestaţi doar patru suspecţi, ofiţeri ai serviciilor secrete libaneze, de orientare pro-siriană, dar autorităţile de la Bairut au refuzat să îi predea tribunalului de la Haga. Anchetatorii au stabilit că atentatorul era un tânăr de aproximativ 20 de ani, care nu era libanez. Camionul utilizat în atentat a fost furat din Japonia cu câteva luni înainte. Doi martori, care afirmau că aparţin serviciilor secrete siriene şi că Damscul ar fi orchestrat atacul au reuşit să fugă şi şi-au au schimbat ulterior declaraţiile.
Un libanez care bănuit de implicare în atentat a murit într-un accident de maşină. Ministrul sirian de Interne a murit la o lună după ce a vorbit cu anchetatorii ONU. Oficialii de la Damasc au declarat că acesta s-a sinucis. Asasinarea lui Hariri a provocat un adevărat val de proteste în Liban faţă de infulenţa exercitată de Siria.
Ca urmarea a presiunilor internaţionale, trupele siriene s-au retras în 2005 după 29 de ani de ocupaţie.