MENIU

Duminică a fost Ziua Mondială a Libertăţii Presei, eveniment marcat în fiecare an pe 3 mai

Foto: http://www.tehnocratmedia.ro/outdoor/2-ziare.jpg

În timp ce în România se vorbeşte despre auto-reglementare şi de o presă parţial liberă, în alte ţări libertatea de exprimare şi dreptul de informare sunt doar utopii. Asasinatele şi detenţia sunt cele mai utilizate metode de a închide gura jurnaliştilor, potrivit secretarului general al ONU. Ziariştii de la Chişinău au participat duminică la un miting de protest faţă de îngrădirea drepturilor lor.

În România, ziua libertăţii presei se sărbătoreşte pentru al 10-lea an consecutiv. Sâmbătă, la Convenţia Organizaţiilor de Media au fost făcute publice concluziile unei cercetări comandate de Active Watch, Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent. Potrivit acesteia, presa din România ar trebui să se autoreglementeze în redacţii şi sub comanda unui for unic, în loc să să se supună unei legi care să-i îngrădească libertăţile profesiei.

De Ziua Presei, Ban Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite a subliniat, prin mesaje publicate pe site-ul organizaţiei, importanţa jurnalismului şi necesitatea protejării ziariştilor. Ki-moon a catalogat atacurile la adresa jurnaliştilor ca fiind "şocante". Potrivit unui raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, 11 ziarişti au fost ucişi deja anul acesta, în timp ce îşi exercitau meseria. Conform raportului, 125 de jurnalişti se aflau în închisoare la 1 decembrie 2008, unii de ani de zile. Jumătate dintre ei sunt în China, Cuba şi Eritreea. Asasinatele şi detenţia sunt cele mai utilizate metode de a "închide gura" jurnaliştilor, în opinia lui Ban Ki-moon

De ziua mondială a libertăţii presei, jurnaliştii din Chişinău ies în stradă. Duminică, organizaţiile de media din Republica Moldova au participat în scuarul Operei Naţionale la un miting de protest. Ziariştii vor să atragă atenţia asupra acţiunilor de intimidare şi de subminare a instituţiilor mass-media neloiale Puterii, declanşate de autorităţi după alegerile generale din 5 aprilie. Potrivit unui comunicat al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, la miting au participat membrii a cel puţin cinci asociaţii mass-media.
Mai multe articole despre:
ONU libertatea presei Ziua Mondială a Presei