MENIU

DNA a trimis în judecată şapte persoane pentru contrabandă cu ţigări din Ucraina

foto: thesun.co.uk

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis în judecată şapte persoane, acuzate de contrabandă, care au adus ţigări fără timbru din Ucraina în România în valoare de 704.700 de lei, se arată într-un comunicat remis, marţi.

"În cursul anului 2009, inculpaţii Cocian Iepan Petru şi Halas Mihai au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat la care au aderat inculpaţii Codrescu Nicolae, Dienes Mihai, Dienes Nicolae, Mikulas Claudiu Daniel şi Cocian Bogdan, grup care a acţionat la frontiera de nord-vest a României cu Ucraina şi care a fost constituit în scopul introducerii de ţigări de contrabandă în spaţiul vamal comun al U.E. Introducerea ţigărilor din Ucraina către România prin alte locuri decât cele destinate controlului vamal (prin contrabandă) are drept consecinţă sustragerea de la orice tip de control fiscal, comercializarea ţigărilor făcându-se exclusiv în interesul traficanţilor", precizează procurorii anticorupţie.

Potrivit comunicatului, ţigările introduse ilegal în ţară erau transportate şi depozitate în diverse locuri din judeţul Satu Mare şi erau vândute fie în alte judeţe din ţară, fie în alte state ale Uniunii Europene.

În perioada 26 iunie 2009 – 15 august 2009, inculpaţii Cocian Iepan Petru şi Halas Mihai i-au oferit unei persoane denunţătoare, ofiţer de poliţie cu gradul de inspector din cadrul I.J.P.F. Satu Mare, suma totală de 13.050 Euro pentru ca acesta să permită introducerea în ţară, prin contrabandă, a unor cantităţi importante de ţigări din Ucraina.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale lui Cocian Iepan Petru şi Codrescu Nicolae, această măsură nefiind luată şi faţă de celelalte persoane, pentru că  nu au fost identificate în proprietatea lor bunuri sechestrabile.

Cinci dintre cele şapte persoane sunt arestate preventiv. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Satu Mare.