MENIU

Diaconescu începe reducerile de posturi diplomatice în zona Europei de Vest

Foto: Newsin

Ministrul Cristian Diaconescu a anunţat, vineri, reducerea a 55 de posturi din MAE, "în special din zona Europei de Vest", la numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu critica faptul că diplomaţii "se ticsesc" în ambasadele occidentale.

"Pe fondul restricţiilor financiare, am continuat procesul intern de reducere a cheltuielilor şi de eficientizare a activităţilor MAE. Avem un colectiv foarte bun care se ocupă, din punct de vedere politic şi finanicar, de finalizarea acestui proces. Am stabilit reducerea sau vacantarea temporară a 55 de posturi, din care 35 diplomatice, 17 posturi tehnico-administrative şi trei posturi pe plan local", a declarat ministrul de Externe.

Diaconescu a subliniat că reducerea de posturi este un proces dificil şi că are speranţa ca Guvernul nu va "amputa" atribute esenţiale ale diplomaţiei.

"Vom continua acest efort, este un efort nu extrem de simplu.  Am speranţa că, de asemenea, va exista un efort de înţelegere din partea personalului MAE pentru acest proces de reforme şi avem speranţa că, la nivelul Guvernului, în mod evident, se va face o evaluare raţională şi aplicată a atributelor esenţiale ale diplomaţiei care nu pot şi nu trebuie să fie amputate", a mai spus şeful diplomaţiei.

Ministrul de Externe a fost întrebat de criticile adresate de preşedintele Traian Băsescu diplomaţilor care evită să meargă la posturi în Asia Centrală, dar se îmbulzesc în Occident. "Este o temă pe care o abordăm cu cea mai mare atenţie, aşa cum am mai informat şi în alte conferinţe de presă. Cele 55 de posturi sunt reduse, în special, din zona Europei de Vest. Este un proces complicat şi dorim foarte mult ca oficiile diplomatice pe care în continuare le avem în Asia Centrală într-adevăr să aibă cei mai buni profesionişti, pentru că temele strategice şi politice, inclusiv în domeniul energiei, din ce în ce mai mult, se decid în acele zone. Este evident că, în perioada următoare, ceea ce va însemna profesionalism şi alocare de fonduri şi resurse diplomatice se va realiza în acea zonă", a explicat ministrul.

"Deja urmează ca, în câteva zile, să se ognaizeze concursul pentru plecarea la post în acele zone. Respectăm din acest punct de vedere şi criteriile profesionale, dar şi opţiunile pe care colegii noştri le au, nu se poate în alt fel într-un sistem normal diplomatic", a mai spus Diaconescu.

Şeful diplomaţiei române a avertizat că reducerile de posturi din Occident reprezintă numai un început. "Este vorba de primele 55 de posturi din zona Europei, dar sigur că ne vom uita la eficienţa tuturor misiunilor din întreaga lume, atât sub aspectul funcţionării diplomatice, cât şi la nivelul de reprezentare pe care îl asigură", a precizat Diaconescu.

Întrebat când se va întâlni cu premierul Boc pentru a discuta despre restructurarea instituţională, Diaconescu nu a oferit un răspuns exact. "Oricând ne putem întâlni, la invitaţia primului ministru vom răspunde imediat. Dar, pe de altă parte, subiectul discuţiei este păstrarea unui echilibru normal şi eficient între reducerile pe care, în mod obligatoriu, le vom face - acest lucru se întâmplă în instituţiile diplomatice din întreaga Europă având în vedere condiţiile de criză în care ne aflăm -, dar fără a afecta masa critică a activităţii diplomatice", a explicat ministrul.

Cerându-i-se să precizeze cât înseamnă din punct de vedere procentual reducerile efectuate, aşa cum cer condiţiile FMI, Diaconescu a spus că doreşte ca MAE să fie în continuare eficient. "Nu ştiu ce înseamnă procentual, pentru că noi am făcut o evaluare strict calitativă, şi nu cantitativă, în ceea ce priveşte reducerile pe care le vom aborda şi propune în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, dorim în special ca, în condiţii de eficientizare şi restrucţii bugetare naturale, să asigurăm în continuare eficienţa acestei instituţii", a punctat şeful diplomaţiei.

"Să nu uităm că, sub aspectul alocării bugetare, MAE din România este printre ultimele din Europa. Nu spun că e bine, nu spun că e rău, spun că, atunci când intrăm în relaţii competiţionale cu parteneri este nevoie să avem capacitatea necesară pentru a asigura reprezentarae României aşa cum toţi cetăţenii României o doresc. Vă pot da şi un exemplu, faptul că avem oficii diplomatice în toată Asia Centrală a reprezentat un argument foarte serios atunci când s-a pus problema substanţierii demersului nostru privind încheierea acordului pentru Nabucco şi atunci când se vorbeşte de rolul pe care România îl are în dialogul la Marea Neagră. Aceste oficii diplomatice şi-au făcut datoria şi este absolut normal să fie întărite", a conchis ministrul.