MENIU

Dezbatere REALITATEA.NET: Cum ar trebui să reacţioneze România la manifestaţiile din Republica Moldova?

Foto: unimedia.md

Rezultatele alegerilor de duminica trecută din Republica Moldova i-au nemulţumit pe tinerii moldoveni care, marţi, au ieşit în stradă. Protestatarii au acuzat conducerea comunistă de fraudarea alegerilor şi au cerut organizarea unui nou scrutin.

"Jos comunismul!", "Jos falsificarea!" şi "Libertate!" s-a strigat marţi pe străzile din Chişinău. Deocamdată, România şi-a exprimat doar îngrijorarea faţă de evenimentele din Basarabia.

În timpul manifestaţiei din Chişinău a fost incendiat sediul preşedinţiei moldovene, iar mobila din clădirea Parlamentului a fost incendiată. 30 de persoane au fost rănite în confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a calificat drept "justificate" protestele oamenilor şi a vorbit despre fraudarea alegerilor.  Pe de altă parte,  comuniştii moldoveni au denunţat o "tentativă de lovitură de stat". 

Ministerul de Externe de la Bucureşti şi-a exprimat îngrijorarea faţă de informaţiile despre actele de violenţă din Republica Moldova.

Până acum, România a susţinut mereu asipraţiile europene ale Moldovei, ca să nu mai vorbim despre susţinerea culturală. Aşadar, cum ar trebui România să reacţioneze la manifestaţiile din Republica Moldova? Este discursul diplomatic moderat o soluţie sau ar trebui să ne implicăm mai mult? Şi dacă da, în ce fel ar trebui să ne implicăm?