MENIU

De astăzi, sindicatele pregătesc proteste, negocieri şi greve

Foto: NewsIn

Federaţiile sindicale pregătesc proteste, negocieri şi greve. Rectificarea bugetară a Guvernului tulbură apele în rândul bugetarilor. Se anunţă o săptămână agitată!

Astăzi, la ora 12, sindicatele din învăţământ se întâlnesc cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi cu cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea. Profesorii sunt nemulţumiţi, deoarece salariile nu vor creşte, iar unii dintre ei şi-ar putea pierde locul de muncă. Asta după ce Guvernul a decis să taie peste 800 de milioane de lei din fondul de salarii al Ministerului Educaţiei.

Şi la Ministerul Muncii va fi agitaţie astăzi, când grupul de lucru va analiza principiile care stau la baza legii unice de salarizare. Tot atunci, liderii Cartel Alfa vor discuta, în cadrul comitetului executiv, despre îngheţarea salariilor din tot sistemul bugetar.

Confederaţia Cartel Alfa va anunţa astăzi calendarul protestelor. Cele mai multe acţiuni de protest vor fi organizate în lunile mai şi iunie.

Marţi, cei aproximativ 400.000 de angajaţi din învăţământ vor intra în grevă, tocmai când elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a ar fi trebuit să susţină teza cu subiect unic la limba şi literatura română.

Tot marţi, aproximativ 65.000 de funcţionari publici, afiliaţi la Sed Lex, intră în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu profesorii. Ei cer ca raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu sa fie de 1 la 10, faţă de 1 la 50 sau chiar 80 cât este în prezent. În caz contrar, până la sfârşitul săptămânii vor anunţa calendarul protestelor.

Nici angajaţii CFR nu vor sta cu mâinile în sân. După marşul de protest de miercuri, sindicaliştii vor relua săptămâna aceasta discuţiile cu Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Ei sunt nemulţumiţi că Guvernul a decis să disponibilizeze aproximativ 12.000 de angajaţi, fapt ce, spun ei, ar duce la închiderea unor sucursale CFR din ţară.

Mai multe articole despre:
grevă proteste guvern sindicate