MENIU

Război în Ucraina, ziua 1000. Kievul a tras pentru prima dată o rachetă ATACMS asupra teritoriului Rusiei. Ținta, un depozit de arme de lângă Bryansk - LIVE TEXT -

Kievul a tras pentru prima oară cu rechete ATACMS asupra Rusiei/ Foto: Profi Media

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 1000. Ucraina a tras pentru prima dată o rachetă ATACMS asupra teritoriului Rusiei, lovind un arsenal de arme lângă Bryansk. Atacul asupra depopozitului de arme 1046 al centrului logistic din regiunea Bryansk a fost efectuat cu o rachetă americană ATACMS, a declarat pentru RBC-Ucraina o sursă din Ministerul Apărării.

UPDATE 23:30 Şeful diplomaţiei ucrainene a cerut în Congresul american păstrarea calmului împotriva ”şantajului” nuclear al Rusiei

Ministrul ucrainean de Externe a cerut marţi ”păstrarea calmului” după revizuirea doctrinei nucleare ruse, care lărgeşte posibilitatea folosiri armei atomice, relatează AFP.

”Doctrina lor nucleară revizuită şi retorica lor despre folosirea armelor nucleare nu sunt nimic altceva decât un şantaj”, declară Andrii Sîbiga în faţa membrilor unei comisii în Congresul american.

UPDATE 21:40 - Ucraina estimează costul pagubelor provocate mediului de invazia rusă la 71 miliarde de dolari

Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de gaze cu efect de seră, a declarat marţi în cadrul COP29 de la Baku un ministru ucrainean, potrivit AFP.

"Natura este o victimă tăcută a acestui război", a declarat Svetlana Grinciuk, ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale.

Impactul asupra climatului, în special distrugerea pădurilor care echilibrează natural emisiile de carbon arată că consecinţele războiului "nu afectează doar Ucraina, ci şi întreaga lume", a spus ea jurnaliştilor.

Potrivit guvernului ucrainean, costul pagubelor aduse mediului de război se ridică la 71 miliarde de dolari. Conflictul a dus de asemenea la degajarea a circa 180 milioane de tone de carbon, a mai indicat aceasta.

UPDATE 20:40 Casa Albă denunţă ”retorica iresponsabilă” nucleară a Rusiei, dar nu va opera o ajustare a doctrinei nucleare a SUA

Casa Albă a condamnat, marţi, ”retorica iresponsabilă” a Rusiei, după revizuirea doctrinei nucleare ruse - care lărgeşte posibilitatea utilizării armei atomice -, şi dă asigurări că acest lucru nu necesită o revizuire a doctrinei americane, relatează AFP.

”Este o nouă demonstraţie a retoricii iresponsabile de care Rusia dă dovadă de doi ani”, declară AFP un purtătorn de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), prezent la Rio de Janeiro, la summitul statelor membre G20.

”Nu am fost surprinşi” de anunţul faptului că Rusia avea să-şi adapteze doctrina nucleară, declară el.

”Neobservând schimbări în poziţia nucleară a Rusiei, nu vedem vreun motiv să ne ajustăm propria poziţie sau doctrină nucleară ca reacţie la declaraţiile de azi (marţi) ale Rusiei”, anunţă purtătorul de cuvânt al NSC.

UPDATE 19:30 - Ambasadorul Ucrainei: Războiul nu a fost inevitabil, a fost rezultatul alegerii unei singure persoane de la Kremlin

Războiul care a început pe 24 februarie 2022 nu a fost "inevitabil", a fost "rezultatul alegerii unei singure persoane de la Kremlin", a declarat, marţi, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopciuc.

El a participat la un eveniment care a marcat 1.000 de zile de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, alături de mai mulţi diplomaţi, militari şi membri de familie ai unor soldaţi ucraineni care sunt încă prizonieri de război.

La eveniment a fost proiectat documentarul "People of Steel" ("Oameni de Oţel"), de Serhii Fomenko, producţie care prezintă drama celor care au apărat Mariupolul în primele luni ale invaziei. Filmul este şi o platformă pentru cauza eliberării prizonierilor de război ucraineni.

"Marcăm o bornă sumbră - 1.000 de zile de când, dimineaţa foarte devreme, pe 24 februarie 2022, rachete ruseşti au început să lovească oraşele din Ucraina, unde oamenii dormeau, şi zeci de mii de soldaţi ruşi au început să traverseze graniţa în Ucraina, din diverse direcţii. Acest război nu a fost inevitabil. Acest război a fost rezultatul alegerii unei singure persoane de la Kremlin care a decis că va lansa un război de agresiune, cel mai mare război din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial", a afirmat ambasadorul.

UPDATE 17:50 Zelenski respinge orice scenariu privind împărțirea Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a prezentat, marţi, în Parlamentul de la Kiev, Planul de rezilienţă internă, asigurând că nu va renunța la drepturile Ucrainei asupra întregului său teritoriu, scrie UKRINFORM, conform Rador Radio România.

"Nu negociem suveranitatea, securitatea sau viitorul Ucrainei. Nu vom renunța la drepturile Ucrainei asupra întregului său teritoriu. Cu siguranță, nu vom permite ca statul nostru să fie folosit în campaniile electorale din Europa. Câștigul în detrimentul Ucrainei nu este posibil" - a afirmat Zelenski.

În acest context, preşedintele a mai remarcat că nu există alternativă la NATO pentru nimeni din Europa și nici pentru Ucraina.

UPDATE 16:44 - Serghei Lavrov spune că atacul ucrainean asupra Rusiei cu rachete americane este o escaladare occidentală. El „speră” că noua doctrină nucleară rusă va fi citită cu atenţie.

„Faptul că (rachete) ATACMS au fost folosite în mod repetat în regiunea Briansk peste noapte este, desigur, un semnal că se doreşte escaladarea”, a declarat Lavrov reporterulor la Rio de Janeiro, unde participă la summitul G20.

„Fără americani, este imposibil să fie folosite aceste rachete de înaltă tehnologie, aşa cum preşedintele Putin a spus în mod repetat”, a arătat Lavrov.

UPDATE 15.30 - Forțele ucrainene au lovit în premieră teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, furnizate de SUA, acuză marți după-amiaza ministerul rus al apărării, informație ce a apărut inițial în presa ucraineană.

UPDATE 14.00 - Aliaţii trebuie să se „unească” pentru a sprijini Ucraina şi a se asigura că preşedintele rus Vladimir Putin „nu va reuşi”, a atenţionat ministrul apărării brtainic John Healey, în timp ce Regatul Unit a anunţat un ajutor militar suplimentar pentru Kiev în cea de-a 1000-a zi de război, relatează dpa și Agerpres.

Regatul Unit va furniza 7,5 milioane de lire sterline (9,5 milioane de dolari) pentru noi drone de atac şi de supraveghere, a afirmat marţi Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Anunţul survine în momentul în care invazia rusă intră în cea de-a 1000-a zi şi pe fondul preocupării cu privire la o potenţială schimbare a poziţiei SUA sub Donald Trump, care a spus că vrea să pună capăt conflictului „într-o zi”.

UPDATE 12:55 - Regatul Unit anunţă 7,5 milioane de lire ca ajutor militar pentru #Ucraina, în a 1000-a zi de război

Aliaţii trebuie să se "unească" pentru a sprijini Ucraina şi a se asigura că preşedintele rus Vladimir Putin "nu va reuşi", a atenţionat ministrul apărării brtainic John Healey, în timp ce Regatul Unit a anunţat un ajutor militar suplimentar pentru Kiev în cea de-a 1000-a zi de război, relatează marţi dpa.

Regatul Unit va furniza 7,5 milioane de lire sterline (9,5 milioane de dolari) pentru noi drone de atac şi de supraveghere, a afirmat marţi Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Anunţul survine în momentul în care invazia rusă intră în cea de-a 1000-a zi şi pe fondul preocupării cu privire la o potenţială schimbare a poziţiei SUA sub Donald Trump, care a spus că vrea să pună capăt conflictului "într-o zi".

UPDATE 12:52 - Kievul lovește pentru prima oară în Rusia cu sisteme de rachete performante de la americani.

Atacul asupra arsenalul de arme  1046 al centrului logistic din regiunea Bryansk a fost efectuat cu o rachetă americană ATACMS, a declarat pentru RBC-Ucraina o sursă din Forțele de Apărare  .

„Într-adevăr, ATACMS a fost folosit pentru prima dată pentru a ataca teritoriul Rusiei. Greva a fost efectuată într-o instalație din regiunea Bryansk, a fost lovită cu succes”, a menționat el.  Acest lucru a fost confirmat și de surse ale redactorului-șef al clădirii ucrainene „Censor.net” Yuri Butusov.

Arsenalul este situat lângă Karachev - la 130 km de Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a raportat anterior că obiectul a fost lovit în  urma unui atac în noaptea de 19 noiembrie, dar nu a precizat ce arme au fost folosite. În același timp, locuitorii locali și canalele Z au raportat că a fost declarată o amenințare cu rachete în regiunea Bryansk. Pe internet a apărut și un videoclip cu momentul atacului .

UPDATE 12:30 - Rusia construiește în serie adăposturi de atac atomic. Câți oameni se pot refugia într-un asemenea buncăr. 

În Rusia, pentru prima dată, a început producția în serie de adăposturi mobile care oferă protecție împotriva radiațiilor luminoase a unei explozii nucleare și a contaminării radioactive, relatează „RIA Novosti”, care citează Institutul Rus de Cercetare pentru Apărăre Civilă și Urgențe. (VNII GOChS)

Adăposturile numite „Kub-M” sunt produse în orașul Dzerzhynsk, regiunea Nijni Novgorod. Dotarea standard include două module: o cameră pentru 54 de persoane și o unitate tehnică. Capacitatea adăpostului poate fi mărită prin instalarea unor module suplimentare.

UPDATE 12:10 - Kremlinul a considerat "oportună" publicarea, marţi, în cea de-a 1000-a zi de război în Ucraina, a noii doctrine nucleare ruse, care are în vedere un răspuns cu arme atomice la un atac convenţional, informează EFE.

"Fundamentele actualizate ale politicii de descurajare nucleară au fost publicate la momentul oportun", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă telefonică zilnică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în septembrie schimbările de doctrină, în încercarea de a descuraja Occidentul să autorizeze Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor de pe teritoriul rus.

"De ce era un lucru necesar? Era necesar să ne adaptăm fundamentele (politicii noastre nucleare) la situaţia actuală\"\", a insistat Peskov.

El a subliniat că "descurajarea nucleară urmăreşte să se asigure că un potenţial adversar înţelege că represaliile sunt inevitabile în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliatului său".

În acelaşi timp, el a insistat că Moscova a făcut "eforturile necesare pentru a reduce ameninţarea nucleară".

UPDATE 10:20 - Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat marţi, în ziua în care se împlinesc 1.000 de zile de la invazia rusă în Ucraina, un decret care permite utilizarea mai largă a armelor nucleare ruse, măsura intervenind după ce Statele Unite au autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachetele sale cu rază lungă de acţiune.

UPDATE 9:00 - Ministerul Apărării rus şi agenţia de presă de stat rusă TASS au afirmat marţi că forţele armate ale Ucrainei au suferit peste 900.000 de pierderi, cifră ce include atât morţi, cât şi răniţi, de la începutul războiului, acum 1000 de zile, relatează dpa.

UPDATE 8:40 - Şeful diplomaţiei ucrainene Andrii Sîbiga a descris presupusa permisiune a SUA pentru ca Ucraina să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune pe teritoriul rus drept un factor "transformator" în război, informează marţi dpa.

"Cu cât mai departe va putea lovi Ucraina, cu atât mai scurt va fi războiul", a declarat Sîbiga înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate a ONU, la New York.

UPDATE 5:20 - Rusia a promis luni un răspuns "adecvat" pe câmpul de luptă dacă Ucraina va folosi rachete americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra teritoriului rus, după ce relatări din mass-media neconfirmate oficial arată că preşedintele american aflat la final de mandat, Joe Biden, a autorizat în sfârşit astfel de atacuri, transmite AFP.

"Utilizarea de către Kiev a rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul nostru ar semnifica participarea directă a Statelor Unite şi a sateliţilor lor (...), precum şi o schimbare radicală în esenţa şi natura conflictului" din Ucraina, a indicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. "Răspunsul Rusiei în acest caz va fi adecvat şi se va face simţit", a adăugat ea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat anterior cu "consecinţe grave" dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus. El consideră că o asemenea autorizaţie ar presupune o implicare directă a NATO în conflict prin asistenţa oferită Ucrainei pentru localizarea ţintelor cu ajutorul sateliţilor americani sau europeni şi direcţionarea rachetelor către acestea.