Criza economică face tot mai mulţi şomeri. Specialiştii estimează că numărul acestora va depăşi 500.000 în 2009
Criza economică face tot mai mulţi şomeri. Numărul locurilor de muncă disponibile este de zeci de ori mai mic în comparaţie cu cel al şomerilor. Iar specialiştii nu vin deloc cu veşti bune - anul acesta rata şomajului va creşte, fapt ce va duce la peste 500.000 de oameni fără locuri de muncă.
Numai în Prahova sunt peste 12.000 de oameni fără locuri de muncă. În plus, locurile vacante anunţate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt din ce în ce mai puţine.
De la începutul acestui an, 20 de firme prahovene au anunţat că vor concedia peste 2.000 de angajaţi până în luna martie. "Avem în prezent 2.140 de persoane care urmează să fie disponibilizate de la un număr de 20 de agenţi economici. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze este faptul că a scăzut şi oferta de locuri de muncă din partea agenţilor economici", a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Dragoş Pârvan.
În acest moment, sunt disponibile 540 de locuri de muncă. Cele mai multe locuri disponibile sunt de agent de pază, mecanic sau femeie de serviciu.
Sute de şomeri din judeţul Gorj s-au înscris la cursurile AJOFM
Sute de şomeri din Gorj s-au înscris la cursuri de perfecţionare pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă. Disperaţi că nu reuşesc să se angajeze în domeniul în care au mai lucrat, oamenii încearcă să înveţe meserii noi care se caută acum pe piaţa muncii.
Zeci de şomeri stau la coadă în fiecare zi în faţa Agenţiei pentru
Ocuparea Forţei de Muncă din Gorj. Oamenii verfică listele cu locuri de
muncă disponibile în speranţa că vor reuşi să se reangajeze. Cursurile
de cosmetică, bucătărie sau masaj sunt cele mai căutate.
Cursurile sunt gratuite iar diplomele obţinute de şomeri sunt recunoscute şi peste hotare. Reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă se aşteaptă ca
în perioada următoare, numărul celor care vor apela la reconversia
profesională să crească, mai ales că în ultimele trei luni, peste 1.000
de gorjeni au intrat în şomaj.
Şi în Hunedoara, peste 1.000 de tineri cu studii superioare au terminat facultatea degeaba pentru că domeniile în care s-au specializat nu sunt căutate pe piaţa muncii.
La sfârşitul anului trecut în România, în evidenţele agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă figurau aproape 404.000 de şomeri. Guvernanţii estimează că în acest an, rata şomajului va creşte şi numărul celor fără locuri de muncă ar putea ajunhge în curând la peste 500.000.