MENIU

Consolidarea unor blocuri cu risc seismic a costat nejustificat de mult

Foto: RTV

Firmele angajate de Primărie să consolideze clădirile cu rism seismic bagă de fapt mâna adânc în buzunarul contribuabililor. Umflă facturile şi folosesc alte materiale decât cele din contract. Fostul viceprimar Razvan Murgeanu a promis un control riguros.

Un caz tipic prin care firme private se îmbogăţesc nejustificat este cel al imobilului de pe strada CA Rosetti nr. 25 din Capitală. În anul 2000, constructorul s-a angajat să instaleze conducte de canalizare din fontă, să construiască un coş din cărămidă pentru centrala termică şi să monteze uşi şi ferestre din stejar. La finalizarea lucrării, în 2007, rezultatul a fost cu totul altul.

"S-au raportat lucrări pe partea de instalaţii de sute de milioane, pe partea de canalizări care ar fi fost făcute cu înlocuirea canalizării vechi din tuburi de fontă...S-au înlocuit toate ţevile cu conducte de PVC care sunt numai de 10 ori mai ieftine, dacă nu chiar mai mult", a declarat Gheorghe Ghenea, locatar.

Cât despre uşile din stejar, nici urmă de ele. Constructorii recunosc că s-au mulţumit să recondiţioneze tâmplăria veche.

"Am refăcut o parte din uşile existente găsite la boxe, le-am recondiţionat şi acolo unde a fost posibil şi au fost destule uşi le-am făcut din nou, am pus tocurile", a precizat ing. Constantin Arhip, director Executiv Unicon SA.

Locatarii spun că prejudiciul în cazul acestei lucrări de ridică la 600.000 de lei. O situaţie similară şi la un bloc situat pe strada Mihai Eminescu nr. 17, vizavi de Academia de Studii Economice. Aici, constructorul a umflat facturile cu materiale care nu au fost folosite niciodată.

"Din situaţia de lucrări se constată că în blocul nostru, pe paliere, pe casa scărilor, în subsol, s-au montat 234 de lămpi. Împreună cu gospodarul asociaţiei noastre am numărat de sus până jos şi de jos până sus şi am constatat că nu sunt decât 76 de lămpi. Unde sunt celelalte?", a afirmat Anghel Vrabie, fost preşedinte al asociaţiei de proprietari.

Răspunsul dirigintelui de şantier este stupefiant.

"Lămpi înseamnă tuburi care s-au ars de-a lungul a trei sau patru ani de…haideţi că astea-s…deci 50 de lămpi se ard în trei ani de zile..Nu înţelegeţi că nu au niciuna. Zero", a răspuns ing. Răzvan Constantin, diriginte de şantier.

În acte apar şi aproape 40.000 de metri de cablu conductor, adică de peste o mie de ori înălţimea blocului şi calorifere care n-au fost schimbate decât pe hârtie. În urma sesizărilor primite de la locatari, secretarul de stat în ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu promite că va face verificări.

"Eu am discutat vineri cu cineva de la un bloc. În mare parte sunt
îndreptăţite nemulţumirle. Voi da drumul la un control foarte riguros
să vedem ce se întâmplă acolo", a declarat Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.