MENIU

Conferinţa ONU asupra rasismului a început într-o atmosferă tensionată - VEZI VIDEO

Foto: RTV
Ahmadinejad a acuzat guvernul israelian de rasism, provocând indignare în întreaga lume.

Discursul preşedintelui iranian la conferinţa asupra rasismului, de la Geneva, a făcut vâlvă. Delegaţia Uniunii Europene a părăsit sala după ce Mahmud Ahmadinejad a declarat că guvernul israelian este unul rasist. Câţiva protestatari, îmbrăcaţi în costume de clovni, au încercat în zadar să-l întrerupă.

Invitarea preşedintelui iranian la reuniunea de la Geneva i-a nemulţumit din start pe mulţi lideri occidentali, care au refuzat să ia parte la lucrări.
În consecinţă, conferinţa internaţională a ONU n-a reuşit să-i aducă la aceeaşi masă pe mai marii lumii.

Mulţi se temeau tocmai de faptul că Mahmud Ahmadinejad va critica Israelul, cum s-a întâmplat la precedenta întrunire de acest fel, din 2001.
Ahmadinejah a acuzat occidentul că, după al doilea război mondial, a impus prin forţa armelor un guvern rasist, sub pretextul suferinţelor poporului evreu.

Discursul liderului iranian a fost condamnat la unison de statele occidentale şi "deplâns" chiar de secretarul general ONU, Ban Ki Moon. Washingtonul a catalogat ca "ruşinoasă şi execrabilă" intervenţia lui Ahmadinejad. Şi în stradă, la Geneva, numeroşi protestatari au denunţat prezenţa preşedintelui islamist.