Conferinţa ONU antirasism a început luni în lipsa mai multor state importante
Conferinţa ONU antirasism, numită "Durban II", a început luni la Geneva într-o atmosferă tensionată de retragere a mai multor state occidentale şi de faptul că liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad a susţinut un discurs.
Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă şi Olanda au anunţat că nu vor
participa la conferinţa ce este o urmare a controversatei Durban II din
2001, din Africa de Sud.
Duminică seară, Germania s-a adăugat
statelor care vor absenta. Ministrul de externe, Frank-Walter
Steinmeier, a spus totuşi că Germania a fost "o observatoare foarte
atentă a desfăşurării Conferinţei". .
Franţa şi Marea Britanie au anunţat că vor fi prezente la Geneva.
Israelul şi Canada au spus de mult că nu vor participa, iar Italia a
făcut acelaşi lucru în martie.
Olanda şi Australia se temeau că reuniunea va fi o ocazie pentru atacuri
antisemite de genul celui de la reuniunea din 2001, care a dus la
retragerea SUA şi Israel. Liderul iranian, cunoscut pentru discursurile
sale anmtisemite, a susţinut un discurs luni după-amiază, la sediul ONU
din Geneva. El a spus că "ideologia şi regimul sionist sunt
purtătoarele de stindard ale rasismului".
În afară de temerile legate de Ahmadinejad, majoritatea statelor occidentale au reticenţe cu privire la proiectul declaraţiei finale - elaborat de diplomaţi, care se pare că au obţinut un consens. Documentul, aprobat vineri de comitetul de pregătire a conferinţei, nu mai face referire la Israel şi la defăimarea religiilor, două "linii roşii" pentru occidentali, în timp ce paragraful despre Holocaust a fost menţinut, în pofida opoziţiei Iranului.
Congresul evreiesc european le-a cerut statelor europene să înveţe din lecţiile trecutului şi să se retragă de la conferinţă. Liga Internaţională împotriva rasismului şi antisemitismului a salutat decizia ţărilor care au preferat să nu participe.
Recunoscând progresele înregistrate, Statele Unite au deplâns însă faptul că în textul final va figura reafirmarea Declaraţiei şi Programului de acţiune Durban din 2001, documentul pe care ele nu l-au adoptat. Declaraţia conţine două paragrafe care vorbeasc despre conflictul israelaino-palestinian, pe care Washingtonul le contestă. Astfel, un paragraf despre "soarta poporului palestinian care trăieşte sub ocupaţie" figurează la capitolul "victime ale rasismuluui", ceea ce de facto asimilează ocupaţia cu rasismul.
Preşedintele american Barack Obama a spus, la finalul summitului Americilor, că includerea unor anumite declaraţii în document "este absolut ipocrită şi contraproductivă", lucru inacceptabil pentru Washington.
Franţa a avertizat că va părăsi conferinţa, dacă liderul iranian va lansa "acuzaţii antisemite", a spus luni ministrul de externe, Bernard Kouchner. "Să fim foarte clari. Nu vom tolera niciun derapaj, Dacă preşedintele Ahnmadinejad vrea să redeschidă textul, dificil acceptat, sau să lanseze acuzaţii rasiste sau antisemite, vom părăsi sala imediat", a subliniat el.
Nici Polonia nu a participat la conferinţă, a anunţat Ministerul de Externe din Varşovia. "Avem motive să ne temem că această conferinţă va fi exploatată, încă o dată, ca în 2001, la Durban, ca un forum pentru declaraţii contrare spiritului respectării altor rase şi religii", a spus sursa.