MENIU

Companiile farmaceutice au început să lucreze la un vaccin împotriva gripei porcine

Foto: sxc.hu

Companiile farmaceutice au iniţiat acţiunile pregătitoare dezvoltării unui vaccin împotriva noului virus al gripei porcine, care a provocat moartea a circa 150 de persoane în Mexic şi ameninţă să se transforme într-o pandemie.

Grupul elveţian Novartis AG anunţase astăzi că a primit codul genetic al noii tulpini, ceea ce îi permite să înceapă lucrul la vaccin. Grupul mai anunţase că speră să primească eşantioane ale virusului în laboratoarele sale "în viitorul apropiat".

Totuşi, cel mai probabil vor trece între cinci şi şase luni înainte ca un vaccin să fie disponibil pe piaţă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite (CDC) au prelevat deja un eşantion al virusului H1N1 care provoacă boala, au produs o tulpină slăbită pentru un vaccin şi o dezvoltă, ceea ce marchează primul stadiu al procesului de producţie a unui vaccin.

Eşantioanele, care pot fi distribuite companiilor, trebuie cultivate în ouă de găină speciale, într-un sistem de incubare despre care experţii sunt de acord că este depăşit. Însă eventuale noi tehnologii, bazate pe culturi de celule, nu vor fi dezvoltate decât peste câţiva ani.

Cel puţin 20 de companii, pe lângă Novartis, produc vaccinuri antigripale, inclusiv Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline, BaxterInternational, CSL din Australia şi producătorul de spray nazal MedImmune, în prezent deţinut de AstraZeneca.

Aşa-numitul virus al gripei porcine este o variantă a virusului gripal uman H1N1, dar potrivit testelor, componentele H1N1 ale vaccinului împotriva gripei sezoniere nu protejează împotriva noului virus.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă companiile va fi să producă vaccinul în cantităţi suficiente, din rezerve limitate de substanţă activă sau antigen. Companiile şi autorităţile sanitare vor trebui să decidă şi în ce măsură să se renunţe la producţia de vaccinuri împotriva gripei sezoniere în favoarea noului vaccin, un proces de elichilibru ce s-ar putea dovedi dificil.

O opţiune pentru a produce vaccinul în cantitate mare este să se folosească un adjuvant pentru a intensifica răspunsul imunitar al organismului şi a reduce cantitatea de antigen necesară pentru fiecare doză. Glaxo, de exemplu, dezvoltase un vaccin împotriva virusului gripei aviare H5N1 folosind un adjuvant special care permite folosirea unei doze extrem de mici de substanţă activă.

Mai multe articole despre:
deces Mexic virus vaccin farmacie gripă porcină