Comitet de urgenţă pentru gestionarea gripei noi
Astăzi se va constitui un comitet de urgenţă pentru gestionarea gripei noi. Ministerul Sănătăţii va afla în cursul zilei dacă va primi dozele de vaccin solicitate de la patru mari companii farmaceutice.
În acest moment, autorităţile medicale au sub supraveghere peste 500 de persoane din 24 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
Primul caz de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 a fost anunţat pe 27 mai. A fost vorba de o femeie de 30 de ani care se întorsese din Statele Unite, împreună cu tatăl si cei doi copii ai săi. Medicii au confirmat ulterior că unul dintre copii, dar şi tatăl femeii se infectaseră cu noul virus.
Pe 1 iunie alte două noi cazuri de gripă au fost confirmate la Institutul Cantacuzino. De această dată a fost vorba de două femei, o tânără de 28 de ani care a sosit de la New York dar şi de mama acesteia, în vârstă de 56 ani.
La sfârşitul lunii iunie erau deja confirmate peste 30 de cazuri, în Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Galaţi, iar după încă o lună numărul bolnavilor depăşise 220.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că acum România se confruntă cu al doilea val al epidemiei, din cele patru estimate de specialişti. Valul final este aşteptat la sfârşitul anului 2010. În cel mai pesimist scenariu, anul viitor o treime din populaţia activă a României va fi afectată de gripa nouă iar 2,5 la sută dintre bolnavi, adică 20.000 de persoane, ar putea muri din cauza bolii.
Institutul Cantacuzino va pune în circulaţie 5 milioane de doze de vaccin abia luna viitoare.
Pentru evitarea răspândirii bolii, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu batista când strănutaţi, să vă spălaţi frecvent măinile cu apă şi săpun sau să folosiţi soluţii dezinfectante. De asemenea, evitaţi atingerea ochilor, a nasului şi a gurii, evitaţi contactele apropiate cu persoane bolnave, iar la primele simptome ale gripei staţi acasă şi sunaţi medicul de familie.
Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolii se pedepseşte cu amendă şi chiar închisoare.