MENIU

Comisia de Cod penal vrea să modifice articolul care pedepseşte violarea vieţii private

Foto: codinghorror.com

Parlamentarii din subcomisia care analizează Codul penal au discutat, miercuri, în contradictoriu, articolul prin care se pedepseşte violarea vieţii private, căzând de acord, fără să voteze, să se pedepsească doar înregistrările, fără drept, în interiorul locuinţei unei persoane.

"Nu este infracţiune, în locuinţa unei persoane publice, dacă eşti beneficiarul convorbirii, eşti cel care participă, dacă i-ai spus explicit că îl înregistrezi, dacă ai făcut-o pentru a dovedi o infracţiune, dacă constaţi săvârşirea unei infracţiuni şi filmezi ceva în locuinţa cuiva, nu este infracţiune. Deci am prevăzut toate cazurile posibilie, rămâne infracţiune pentru ceea ce şi un ziarist vrea şi anume, la el, în locuinţa lui, să nu fie înregistrat ilegal de către cineva", a explicat preşedintele subocomisiei care analizează Codul penal, Victor Ponta.

Ponta a mai spus că acest articol nu doreşte să restrângă activitatea ziariştilor, ci să pedepsească alte persoane care, "dorind să facă un rău cuiva", îl înregistrează în locuinţa sa. "Eu nu am auzit de niciun ziarist care să pună mijloace de înregistrare în locuinţa cuiva, am auzit de multe alte persoane, multe alte cazuri, de firme neautorizate, de astea am auzit şi le pedepsim", a mai declarat Victor Ponta.

Articolul redactat de iniţiatori conţinea şi prevederea prin care se pedepsea şi înregistrarea în locul împrejmuit din jurul locuinţei, dar membrii Comisiei vor să o elimine.

Subcomisia de Cod penal va lua o decizie asupra acestui articol, prin vot, săptămâna viitoare.

Tot în şedinţa de miercuri, membrii subcomisiei au analizat articolele din Codul penal care pedepseau furtul şi diversele forme ale acestei infracţiuni. Ei au au hotărât "de principiu", fără să voteze, eliminarea aliniatelor care prevedeau că în cazul furtului şi furtului calificat, precum şi a furtului de folosinţă "acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate", membrii subcomisie motivând că fiind o faptă gravă, acţiunea penală ar trebui să fie pusă în mişcare şi din oficiu.

Membrii Comisiei vor ca o excepţie de la acest caz să o facă furtul între membrii familiei, o infracţiune nouă, unde punerea în mişcare a acţiunii penale se va face doar prin "plângerea prealabilă a persoanei vătămate", Ponta spunând că s-a avut în vedere raportul personal dintre victimă şi infractor.

Şi aceste articole vor fi supuse la vot în cursul săptămânii viitoare.
Mai multe articole despre:
furt Cod Penal infracţiune